Hlavní obsah

Lexus představil RZ 450e, futuristické SUV na elektřinu

Japonský Lexus představil svůj první model, který byl od začátku vyvíjen jako elektromobil. Jedná se o elektrické SUV s názvem RZ 450e.

Foto: Lexus

Lexus RZ 450e

Článek

Lexus přichází s vlastním SUV elektromobilem na modulární platformě e-TNGA s označením RZ 450e. Jde o blízkého příbuzného Toyoty bZ4X.

Novinka na trh dorazí s velmi futuristickým vzhledem, který ale na první pohled odpovídá současnému designovému jazyku japonské automobilky.

Auto má úzké LED přední světlomety umístěné na kolmé přední masce chladiče. Karoserie připomíná tvary SUV-kupé a sváží se do elegantní zádě s horizontálním LED světlem.

Toyota představuje elektromobil bZ4X v evropské verzi

AutoMoto

Dominantou kabiny je obří, čtrnáctipalcový displej infotainmentu, který zvládá hlasové ovládání i v českém jazyce. V kabině nalezneme třeba i zatmavovací střešní okno.

RZ 450e je možné pořídit i se standardním volantem, ale vůz nabízí i variantu řízení takzvaně po drátech s volantem bez horní části. Tehdy řidič může otočit volantem pouze o 150 stupňů a kola jsou v maximálním rejdu.

Foto: Lexus

RZ lze pořídit s klasickým volantem...

Foto: Lexus

...nebo bez horní části.

Vůz lze pořídit výhradně s pohonem všech kol Direct4. Auto kombinuje pohon ze dvou elektromotorů o společném výkonu 313 koňských sil. Bateriový balíček má kapacitu 71,4 kWh a Lexus slibuje na jedno nabití dojezd 400 kilometrů.

Lexus NX přijíždí v nové generaci, je prvním plug-in hybridem značky

AutoMoto

Z 0 na 80 % kapacity baterie se dostane za přibližně 30 minut při nabíjení výkonem 150 kW. Automobilka také nabízí záruku 90 % kapacity po deseti letech provozu nebo jednom milionu ujetých kilometrů.

Lexus v rámci premiéry uvedl, že v Evropě se první rezervace spustí už tento měsíc, nicméně objednávky budou vyřízeny až v říjnu. Ke konci letošního roku by se pak měly první modely dostat k zákazníkům. Hlavním trhem by pro Lexus ale měla být Asie. Cena auta se bude pohybovat na hranici 1,8 milionu korun v závislosti na zvolené výbavě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám