Hlavní obsah

Legendární Stratos se začne vyrábět. Jen nebude mít logo Lancie

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když v roce 2010 přišel na svět zajímavý vůz Lancia Stratos z dílny karosárny Pininfarina, hned se všichni ptali, kdy se začne vyrábět. Uteklo mnoho let a teprve teď se zdá, že Stratos konečně vyjede na silnice. Jenže ne pod značkou Lancia.

Foto: Pininfarina

MAT Stratos

Článek

Lancia je v zapomnění. Fiat se jí nechce zbavit, nechce jí prodat, i když firma už vyrábí jen jediný model Ypsilon, který nabízí pouze v Itálii. [celá zpráva]

Tahle firma by tak potřebovala pořádný impuls do života, ale tenhle sporťák slavného jména to nebude. Stratos totiž bude mít asi jméno MAT, což je zkratka Manifattura Automobili Torino. Jedná se o zajímavou malou firmu, která ale získala netradiční zakázky na výrobu aut pro třetí osoby. Jde třeba o Apollo Arrow nebo supersport Jamese Glickenhause SCG003S. A teď by se měli porvat i s výrobou tohoto placatého sporťáku.

Foto: Pininfarina

MAT Stratos a Michael Stoschek

Foto: Pininfarina

MAT Stratos

Možná si někteří z vás vzpomenou, jak jej v roce 2010 představoval Michael Stoschek, německý miliardář (vlastnící velký byznys v automobilových náhradních dílech) a také vášnivý sběratel italských aut. Prostě si chtěl tehdy udělat radost, a tak zadal kanceláři Pininfarina tvorbu následovníka slavného sporťáku. Pár desítek miliónů euro do toho investoval, ale vznikl vůz, který byl funkční. Takže v něm mohl svézt šéfa Ferrari, aby se ho snažil umluvit k tomu, aby Ferrari dělalo auto pod svou vlajkou. Nepovedlo se.

Stoschek vlastnící auto se ale nevzdal. Čekal na správnou chvíli. A ta je tady, Vzhledem k tomu, že dnes se prodá prakticky cokoli na kolech, je ideální čas na výrobu. Zájemců je prý dost. Ovšem to, co je pod kapotou se asi změní. Původně to pocházelo z Ferrari 430. Teď se sem pravděpodobně nastěhuje technika z Alfy Romeo 4C.

Foto: Lancia

Lancia Stratos byla především fantastickým soutěžákem

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám