Hlavní obsah

Legendární „kachna” má svou čtyřiadvacetihodinovku, jezdí se v Anglii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Existují auta, se kterými by člověka opravdu nenapadlo závodit. Jedním z nich je bezpochyby Citroën 2CV, přezdívaný „kachna”. Vůz, který proslavila také jeptiška ve filmu Četník ze Saint Tropez, však má svůj vlastní čtyřiadvacetihodinový závod.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čtyřiadvacetihodinovka Citroenů 2CV v NorfolkuVideo: Reuters

 
Článek

Svatý grál vytrvalostních závodů jezdí fanoušci kachen každoročně v Anglii, ovšem ne vždy na stejném okruhu. Letos se závod jel na okruhu Snetterton v Norfolku, kam se vrátil po tříletém konání v Anglesey v severním Walesu. Snetterton, podobně jako např. Silverstone a řada dalších britských okruhů, vznikl z letiště.

Ačkoliv o tomto podniku zpravujeme s úsměvem na rtech, zápolení kachen na okruhu k smíchu tak úplně není. Piloti to samozřejmě mají jako zábavu, ale jak ukazuje video, snahu vyhrát myslí vážně. Všechny vozy jsou patřičně upravené a jezdí se v závodních kombinézách.

Vítěz ujel přes dva tisíce kilometrů

„Jsou rychlejší, než vypadají. Když sedíte uvnitř, máte dojem, že jste ve formuli,” říká John Wilkinson, jeden ze závodníků. „Stávají se věci, které nemůžete předvídat nebo se na ně připravit. My jsme měli štěstí, že se takového nestalo nic,” bilancoval Chris Tovey, jeden z pilotů vítězného týmu Beacon Downe.

Stará „kachna“ je klenotem silnic. Sběratel a opravář legendárních Citroënů 2CV v něm jel až do Portugalska Video: Novinky

Vítězný vůz za čtyřiadvacet hodin – od 17 hodin místního času v sobotu 18. srpna do 17 hodin v neděli devatenáctého – zajel 708 kol okruhu dlouhého 3,14 km, takže celkem ujel 2223 kilometrů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám