Hlavní obsah

Legendární Jaguar D-Type může v aukci vynést téměř 170 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aukční síň RM Sothebys bude 5. února v Paříži dražit jeden z nejoriginálnějších a nejkrásnějších Jaguarů, model D-Type z roku 1955. Předpokládá se, že cena dosáhne astronomických výšin.

Foto: RM Sothebys Auctions

Jaguar D-Type z roku 1955

Článek

Konkrétní D-Type v tradiční barvě Zelená British Racing má číslo šasi XKD 520 a jedná se o sedmý vyrobený kus, který Jaguar prodal komerčně. V roce 1955 si ho objednal australský importér Jack Bryson do Melbourne, aby ho mohl o rok později poskytnout závodnímu jezdci Bibu Stallwellovi.

Automobil pak pod jeho rukama absolvoval Rob Roy Hill Climb, Cenu Jižní Austrálie, a dokonce vyhrál Bathurst Road Racing Championship. To vše za jeden jediný rok.

První vyrobená Corvette C8 se prodala za šílenou sumu

AutoMoto

V roce 1957 auto koupil jiný majitel, ale příliš si ho neužil, protože bylo nabouráno při převozu na závody. Naštěstí pro D-Type, závodnímu jezdci Franku Gardnerovi se vozu zželelo, Jaguar odkoupil, opravil a v roce 1958 s ním triumfoval v závodě do vrchu Mount Druitt a skončil druhý na legendárním závodě Bathurst 500.

Ve stejném roce pak pod kapotu umístil nový motor Jaguar se zdvihovým objemem 3,8 litru.

Foto: RM Sothebys Auctions

D-Type je ve stavu, který se vidí málokdy. Na světě je jen pár podobných kusů.

Od šedesátých let minulého tisíciletí auto putovalo přes mnoho a mnoho majitelů, mezi které patřil i vítěz čtyřiadvacetihodinovky Le Mans z roku 1970 Richard Attwood, aby se před šesti lety dostalo do vlastnictví současného majitele.

Jaguar D-Type se stal prakticky živoucí legendou - co se týče tohoto vozu, může se jednat o jeden z nejoriginálnějších a nejzachovalejších vozů na světě, navíc s doložitelnou závodní i servisní historií a řadou zajímavých minulých majitelů.

Vzácná kombinace všech těchto faktorů znamená, že se v Paříži očekává obchod, který by mohl vynést i sumu téměř 6,5 milionu eur, tedy v přepočtu téměř 170 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám