Hlavní obsah

Kvůli požáru na lodi zvažuje Lamborghini obnovení výroby aventadoru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncern Volkswagen zatím jen odhaduje následky požáru, který se stal na palubě lodi Felicity Ace. Do Ameriky měla převážet až 4000 vozidel. Nehoda může mít neobvyklý následek. Lamborghini totiž zvažuje obnovení výroby již ukončeného supersportu Aventador.

Foto: Lamborghini

Lamborghini Aventador Ultimae

Článek

Šéf Lamborghini v USA  Andrea Baldi řekl v rozhovoru pro Autonews, že stále nezná rozsah škod, ke kterým došlo na lodi, a nebude to vědět, dokud nebude moci být odtažena zpět do přístavu. Jednou z jeho největších starostí jsou ale modely Aventador na lodi.

Dvanáctiválcový supersport je totiž zcela vyprodaný, vyřazený z výroby a má být nahrazen novým modelem. Pokud by byly aventadory na palubě poškozeny nebo zničeny, společnost by se musela vrátit ke svým dodavatelům, aby zjistili, zda lze vozidla znovu postavit.

„V tuto chvíli to nevíme, budeme se s tím muset vypořádat. Vůz je vyprodaný, takže z 563 kusů, které zbývá dodat, vždy existuje možnost, že nějaké zrušení umožní výměnu, ale prozatím raději doufám, že alespoň těch pár aventadorů na lodi bude v bezpečí,” řekl Baldi.

Výše škody za požár lodi s luxusními auty je astronomická

Ekonomika

Požár na lodi vypukl ve středu 16. února. Nákladní loď mířila z německého Emdenu do Davisvillu na Rhode Islandu v USA. V době vypuknutí požáru se nacházela poblíž portugalských Azorských ostrovů.

Experti na pojišťovnictví ze společnosti Russell Group v pondělí odhadli, že na lodi Felicity Ace bylo zboží v celkové hodnotě 438 milionů dolarů (zhruba 9,45 miliardy Kč). Z toho 401 milionů dolarů připadlo na automobily luxusních modelů koncernu Volkswagen, tedy Porsche, Audi, Bentley nebo Lamborghini, ale i nákladní vozidla.

Nejvíce tratila skupina Volkswagen. Podle výkonného ředitele Russell Group Sukiho Basiho by následky požáru mohly pro německou automobilku znamenat ztrátu nejméně 155 milionů dolarů (zhruba 3,3 miliardy Kč).

Lamborghini Aventador se po deseti letech loučí edicí Ultimae

AutoMoto

Lamborghini Aventador dorazil jako vrcholný supersport italské značky v roce 2011. Na konci loňského roku byla ukončena výroba. Cena se pohybovala kolem osmi až devíti miliony korun. Platformu a dvanáctiválcový atmosféricky plněný motor automobilka využila pro několik limitovaných modelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám