Hlavní obsah

Kubánský Lada klub oslavuje sovětská auta, přestože jsou z nouze ctností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Staré lady nejsou na Kubě opečovávanými veterány, nýbrž auty, kterými se tam denně jezdí. Čerstvě vzniklý Lada Cuba Club sdružuje asi 140 jejich majitelů, kteří mezi sebou například vyměňují náhradní díly, ale i pomáhají darováním krve.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lada Cuba Club na srazu v HavaněVideo: AP

 
Článek

Kubánská automobilová scéna je pro řadu lidí romantická, neboť tam lze potkat auta z dob dávno minulých, kterak běžně vozí lidi do práce či za nákupy. Patří k nim i staré lady, které u nás už téměř vymizely – byly nahrazeny novějšími, modernějšími, bezpečnějšími auty.

Pro Kubu lady znamenají jedno z nejviditelnějších dědictví sovětské éry a třebaže komunistická Kuba byla spojencem Sovětského svazu, není snadné tam ladu provozovat. Dokonce je to něco jako status symbol.

Říká to Carlos Rodriguez, prezident nově založeného Lada Cuba Clubu. Kvůli mizerné dostupnosti náhradních dílů, které lidé ručně přivážejí z Ruska nebo Panamy, musí jejich majitelé vynalézat leckdy až zázračné cesty, jak takové auto udržet v chodu. A někdy si náhradní díly i sami vyrábí.

Niva je opět Nivou. Ikonická Lada přidala jen přízvisko Legend

AutoMoto

Lada Cuba Club, jehož sraz proběhl na konci března v havanské čtvrti Marianao, se angažuje nejen v aktivitách souvisejících s auty, ale jeho členové například kolektivně darují krev. Samozřejmě si pomáhají při problémech s opravami, anebo mezi sebou vyměňují náhradní díly.

Třebaže zvenčí vypadají stará auta v provozu na Kubě krásně, samotní Kubánci z nich takovou radost nemají. Starými auty nejezdí z plezíru, nýbrž proto, že přísná omezení dovozu nových aut za několik posledních desetiletí v podstatě zakonzervovala stav z 60. let minulého století jen s drobnými obměnami, jichž jsou lady příkladem. Třebaže se to v posledních letech mění, automobilový trh je tam pořád extrémně zdaněný, což řadě lidí znemožňuje koupit si novější vůz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám