Hlavní obsah

Korejská Kia exportovala 10 miliónů vozů

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Korejská automobilka koncem minulého týdne oznámila exportování deseti miliónů vozů. Jubilejním exportním autem byla bílá Optima. Kia k dosažení 10 miliónů vozů potřebovala 36 let, polovinu z nich však stihla vyrobit za pouhých šest let.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Kia Sportage

Článek

Kia patřila v devadesátých letech k vysmívaným automobilkám se špatně navrženými vozy, které sice byly relativně levné, jinak ale proti evropské či japonské konkurenci neměly šanci. Není divu, že k překonání hranice prvních pěti miliónů potřebovala Kia celých 30 let.

V posledních deseti letech však kvalita korejské Kii šla strmě vzhůru. A projevilo se to i na prodeji - k exportu dalších pěti miliónů vozů jí stačilo pouhých šest let. Koncem minulého týdne Kia oznámila, že exportovala deset miliónů vozů.

V roce 1980 Kia prodávala své vozy v pouhých deseti zemích, nyní jich je 172. V Česku je Kia od roku 1994. Příjmy z exportu činily 0,1 miliardy amerických dolarů v roce 1987, 0,5 miliardy dolarů v roce 2003, 1 miliardu USD v roce 2005 a na 11,2 miliardy dolarů stouply příjmy v roce 2010.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám