Hlavní obsah

Kia Stonic přijíždí po modernizaci s mild hybridním pohonem

Novinky, laz

Kompaktní crossover Stonic kráčí ve stopách hatchbacku Rio a v rámci modernizace chce zaujmout mimo jiné novým pohonem. Mild hybridní ústrojí ale není jedinou novinkou.

Foto: Kia

Kia Stonic po faceliftu

Článek

Stonic v roce 2017 zaujal důležité místo v rostoucím segementu B. V Evropě se jich od té doby prodalo 150 tisíc. První omlazení nelze brát úplně jako facelift, protože vizuálních změn je pomálu.

Nové jsou LED světlomety a chromové doplňky na přídi. K dispozici budou nová hliníková 16palcová kola a také dvě nové barvy karoserie, šedá Storm a modrá Azure.

Kia Rio prošla modernizací

AutoMoto

Do interiéru se nastěhoval nový infotainment s dotykovou obrazovkou o úhlopříčce 8 palců. Sekunduje mu 4,2palcový displej přístrojového štítu. I uvnitř jsou k dispozici nové barevné kombinace. Stonic pak nabídne nové jízdní asistenty, včetně hlídání slepého úhlu či jízdních pruhů, rozpoznávání chodců a cyklistů či adaptivního tempomatu.

Foto: Kia

Kia Stonic po faceliftu

Po technické stránce bude možné objednat si nový mild hybridní pohon kombinující litrový přeplňovaný tříválec a 48V soustavu se startér-generátorem. Výsledkem je výkon 100 či 120 koňských sil.

Mild hybridy jsou vždy v páru s manuální převodovkou se spojkou bez mechanické vazby. Té nechybí pedál, ale umožní plachtění i bez zásahu šoféra. Pokud chcete dvouspojkovou převodovku nebo klasický manuál, v nabídce zůstává litrový motor i bez mild hybridní pomoci. Základ tvoří atmosféricky plněná dvanáctistovka o výkonu 84 koní.

Elektronicky ovládaná spojka u manuální převodovky není bez otazníků

AutoMoto

Zmodernizovaný Stonic už má i české ceny. V základní výbavě Comfort s dvanáctistovkou přijde na 354 980 Kč. Slabší mild hybrid ve výbavě TOP je dostupný za 489 980 Kč. Ceny na začátku srpna dostal i hatchback Rio, který se po modernizaci podobného rázu vejde pod 300 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Test Kia Stonic: Takové normální auto

Přemýšlíme, co napsat o tomhle voze. V čem je výjimečný? Jaký hlavní argument bychom dali lidem k posouzení, aby si ho koupili? Asi to, že je to naprosto...

Výběr článků

Načítám