Hlavní obsah

Kia Stonic: druhý z korejských sourozenců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedávno se představil Hyundai Kona. Podivně tvarované SUV, které nám bylo dlouho slibováno. V jeho závěsu přišlo druhé, sesterské auto Kia Stonic. Na stejné platformě, jen trochu klasičtěji pojaté.

Kia StonicVideo: Kia Stonic

 
Článek

Malá SUV jsou tak během několika týdnů bohatší hned o dvě auta. A to je dobře, vždyť jde o část trhu, která prudce roste a už teď je nejžádanější. V roce 2020 se předpokládá, že bude ročně prodáno více než dva milióny vozů SUV B-segmentu.

Foto: Kia

Kia Stonic

Foto: Kia

Kia Stonic

Ale zpátky ke Kie Stonic. Nejnovější crossover od Kie nabízí nejširší možnosti zákaznických úprav v historii značky, což platí pro interiér i exteriér. Karoserie navržená v Evropě ve spolupráci s korejským návrhářským studiem Kia spojuje ostré horizontální křivky s jemnějšími plastickými povrchy. Vybírat bude možné například až z 20 dvoubarevných kombinací, včetně pěti výrazných barevných variant střechy.

Vůz je standardně vybaven systémy Apple CarPlay a Android Auto. Je tu samozřejmě i hromada dalších luxusních i užitečných doplňků, jako je vyhřívání předních sedadel, asistent dálkových světel, automatický tempomat či bezklíčový vstup. Zavazadelník má objem 352 litrů a disponuje dvojitým dnem.

Foto: Kia

Kia Stonic

V nabídce je několik lehkých maloobjemových benzínových i naftových motorů s přeplňováním, vždy ve spojení s manuální převodovkou. Zájemci mohou volit mezi motorem Kia 1,0 litru T-GDI s přímým vstřikováním paliva, disponujícím výkonem 120 koní, anebo benzínovými motory 1,25 nebo 1,4 litru s atmosférickým plněním a vícebodovým vstřikováním paliva (MPI). Nabídku motorů doplňuje vznětový agregát 1,6 litru. Jistě se ptáte, zda tohle SUV bude mít pohon všech kol. Nebude. Všechna síla proudí pouze na přední nápravu.

Auto se začne prodávat v Česku velmi záhy po výstavní premiéře, která je plánována na autosalon ve Frankfurtu, tedy na přelom září a října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám