Hlavní obsah

Když sporťák potřebuje vodní lázeň

Čemu pomůže ponoření sporťáku za čtyři miliony korun do nádoby s vodou? Podle hasičů je to efektivní způsob, jak uhasit požár elektrifikovaného vozu. Použili ho v Nizozemsku poté, co BMW i8 vzplálo.

Foto: BMW

Neobvyklou metodu použili hasiči na BMW i8. (Ilustrační foto)

Článek

Když se hovoří o automobilu, vodě a hasičích, většinou hasiči buď vodou hasí auto, anebo auto vytahují z vody. V případě bílého BMW i8 v nizozemské Bredě to však bylo naopak – hasiči ponořili auto do vody.

Shledali to jako nejefektivnější způsob, jak vůz uhasit. Totiž, BMW i8 je plug-in hybridem, takže má v útrobách lithium-ionové baterie, jejichž požáry se hasí obtížně a dlouho. Své o tom ví Američan, jehož Tesla vzplála dvakrát v jednom dni.

Showroom BMW k tomuto vozu v pondělí 25. března zavolal hasiče, protože vzplálo. Důvod zatím nebyl oznámen. Hasiči uhasili očividné plameny, ale aby zajistili, že vůz nebude dále hořet, rozhodli se připravit nádrž s vodou a auto dovnitř ponořit.

Z bezpečnostních důvodů zůstalo BMW ve vodě 24 hodin. Podle nizozemského webu BN DeStem, který zprávu přinesl, nemůže být voda z nádoby jen tak vypuštěna, neboť obsahuje kyseliny a další toxické substance.

Podle dostupných informací nebyl při požáru nikdo zraněn. Auto je však samozřejmě na odpis a není to malá ztráta. V Nizozemsku stojí BMW i8 nejméně 150 681 eur, tedy 3,88 milionu korun. V Česku začíná na 3,82 milionu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám