Hlavní obsah

Kanaďané představili pancéřované auto, má být dostupnější

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kanadská společnost Inkas patří ke špičce oboru výroby obrněných vozidel. Jejich výrobky chrání hlavy států, jezdí jako primární ochrana lidí v těch nejrizikovějších oblastech. Ovšem většinou jde o kusovou výrobu jen pro speciální zákazníky. Teď je tu auto pro „široké vrstvy“.

Inkas SentryVideo: Inkas Armored

 
Článek

Samozřejmě, že to je trochu nadnesené. Inkas nedělá levná auta. Vždyť pancéřování je extrémně drahá záležitost, ať člověk potřebuje základní ochranu, nebo pojízdný trezor.

Společnost Inkas Armored nabízí nový model s názvem Sentry a jde o auto, které by mělo být nabízeno více lidem, i když nepatří zrovna do ochranky prezidenta.

Základem je Ford F-550 s vidlicovým naftovým osmiválcem o objemu 6,7 litru, který disponuje výkonem 246 kW (330 koní) a sílu přenáší na všechna kola prostřednictvím desetistupňové automatické převodovky.

Inkas vzal kompletní šasi, kde upravil pružení pro vyšší zátěž, posílil brzdy a zesílil mechanické části. Ovšem tím, že použil civilní vůz, mohl výrazně snížit cenu. Tu sice firma tradičně neprozrazuje, ale měla by být minimálně o třetinu nižší než je běžné.

Pancéřovaný luxus může i do terénu

AutoMoto

I když můžete koupit pancéřovanou limuzínu, teréňák (třeba Mercedes-Benz G) nebo dodávku, Sentry vypadá jinak. Má totiž vlastní karoserii, která nemusí dělat kompromisy mezi bezpečností a elegancí. A tak i tohle snižuje cenu.

Navíc okénka jsou miniaturní, takže i zde je větší bezpečí, protože čím větší plocha, tím vetší pravděpodobnost průstřelu.

Auto jako celek splňuje bezpečnostní normu BR6, což znamená odolnost proti automatickým zbraním se střelami 7.62X51 mm nebo odolnost proti ručním granátům, například proti německým DM51. Pro ochranu posádky před plyny je tu filtr vzduchu.

Dá se elektromobil nabít tažením za jiným autem? Američan to zkusil

AutoMoto

V autě se sveze až šest osob. Ty mají k dispozici i docela solidní komfort. V přepážce mezi řidičem a posádkou je například velkoplošná obrazovka napojená na internet. Všechna sedadla jsou vyhřívaná, chlazená a mají masážní funkci.

V nabídce doplňkové výbavy pak nechybí prakticky cokoliv, co je v nabídce u ostatních aut – od plnohodnotné chemické ochrany se záložní kyslíkovou bombou až po noční vidění nebo únikový východ.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám