Hlavní obsah

Kalifornie povolila testování aut bez řidiče

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Centrum výzkumu, elektroniky a pokroku v těch nejmodernějších technologiích zatím nemělo zákon, který by povoloval testovat vozy se samočinným řízením bez účasti řidiče. Kalifornie vydala nařízení teprve nyní.

Foto: Uber

Uber testuje samořízené auto v jiných lokalitách, než je centrum výzkumu - Los Angeles

Článek

Byl to trochu paradox, když ve státě, kde se vyvíjí prakticky všechny technologie pro autonomní řízení vozidel, nebylo povoleno tato auta zcela bez řidiče testovat. Společnosti Google (dnes Waymo), Uber, Tesla a další tak musely spoléhat na jiné destinace nebo testování vozidel mimo komunikace (uzavřené areály nebo speciální testovací plochy).

Kalifornie ale tento týden schválila tuto možnost a úředníci očekávali, že v rámci požadavků je zahltí společnosti žádostmi o registraci (každé auto musí být registrováno, je neustále sledováno pomocí GPS a musí mít speciální pojištění). Jenže opak je pravdou. Nikdo se nehlásí.

Důvodů je několik. Třeba Uber v současné chvíli čeká na prošetření nedávné nehody, při níž zahynula chodkyně. Všechna autonomní auta do té doby stojí. [celá zpráva] Waymo už má rozjeté velké testovací centrum ve městě Phoenix. [celá zpráva] A další společnosti, které se autonomním řízením zaobírají, si prostě dávají na čas, protože je jim jasné, že Kalifornie si v mnoha věcech počíná příliš puntičkářsky.

Ale zájem samozřejmě bude. Jen na schvalování není zatím žádná fronta. Mluvčí společnosti Waymo už se nechal slyšet, že samozřejmě o Kalifornii mají zájem, ale ještě nějakou dobu to bude trvat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám