Hlavní obsah

Jezděte bezpečně: Než vyjedete

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To, jak bezpečný bude provoz na silnicích, záleží především na nás řidičích. Pro všechny, kdo se chtějí zlepšovat (a neexistuje na světě řidič, který by se nemohl v umění řídit posouvat ještě výš) je zde připraven dvouměsíční kurz bezpečné jízdy.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Každé bezpečné řízení automobilu začíná ještě před samotným nastartováním motoru. Ještě než otevřete dveře, je dobré vizuálně zkontrolovat, zda automobil není poškozen a především, zda nemá defekt na pneumatikách. Pneumatiky je nutné přeměřovat minimálně každých 14 dnů, pokud jezdíte častěji, klidně každý den. Pokud nebudete vědět, zda jsou pneumatiky v pořádku, můžete se tím během jízdy stresovat, což zbytečně oslabuje vaši koncentraci.

Důležitá je správná hodnota tlaku, kterou doporučuje výrobce – jednak tím šetříte pneumatiku (a potažmo svoji peněženku), ale hlavně podhuštěním nebo přehuštěním pneumatik dochází ke zhoršení jízdních vlastností. Obvykle předepsané tlaky pneumatik najdete i na víčku u nádrže nebo v palubní literatuře. Pravidelně také kontrolujte hloubku dezénu pneumatik, minimem by měly být čtyři milimetry. O nutnosti přezouvat pneumatiky na zimní, respektive letní se zde zmiňovat nebudeme – to by měla být naprostá samozřejmost pro každého řidiče.

Dobrý výhled je nezbytnost

Kromě pneumatik je nutné před jízdou zajistit, aby měl řidič z vozidla dobrý výhled – přední sklo často nestačí ostříknout; je-li více znečištěno, umyjte jej. Když už jsme u mytí, důležité také je odstranit případnou špínu ze světel – vepředu i vzadu.

Další podstatná věc, na kterou mnoho motoristů zapomíná je, že zavazadla patří do kufru. Pokud je necháte položená ve voze, mohou v případě nehody nebo při prudkém vyhýbacím manévru zranit posádku. Pro menší předměty lze využít podlahu za předními sedadly (pokud zde nikdo nesedí).

Zavazadla jsou naložená, řidič sedá za volant, stačí nastartovat a rozjet se. Určitě ano, ale pokud je řidič unavený, nemocný nebo se jednoduše necítí nejlépe, měl by z místa řidiče zase vystoupit. Pokud nejste v pohodě, vaše reakce budou pomalejší a v krizové situaci můžete špatně zareagovat. V takovém případě přenechejte řízení někomu jinému nebo zvolte jiný způsob přepravy.

Foto: maž, Novinky

Škoda Superb Combi 4x4

Nepodceňujte vhodné oblečení

A ještě poslední věc – oblečení. Ne, nebudeme vám zde radit ohledně módy, jenom si uvědomte, že příliš těsné, nepohodlné oblečení není pro řízení nejvhodnější. Dobré je svléknout bundu či kabát a řídit „nalehko“, aby vaše pohyby pažemi byly rychlé a efektivní.

Velmi důležitá je i vaše obuv – musí být pevná, pohodlná a neměla by být „těžká“. Ideální jsou lehké tenisky s měkkou podrážkou. V létě není problém řídit v sandálech s pevnou patou, „žabky“, dřeváky, lodičky a podobná obuv je pro řízení naprosto nevhodná.

V příštím díle si povíme, jak si v autě správně sednout a jak správně držet volant.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám