Hlavní obsah

Jen 24 nádrží benzínu pro cestu kolem světa

Dne 4. dubna 2006 dorazili John a Helen Taylorovi do Londýna a po 78 intenzivních dnech tak zakončili svou cestu, která měla za cíl pokořit světový rekord ve spotřebě benzínu při cestě kolem světa.

Článek

Taylorovi si po náročném pokusu připsali mezi své úspěchy Guinnessův světový rekord za cestu kolem světa ve standardním továrním modelu osobního vozu a pouze s 24 nádržemi benzínu Shell Fuel Economy.

Taylorovi se vydali na cestu 17. ledna, podařilo se jim zdolat 28 970 kilometrů a projet 25 zemí.  V autě strávili 78 dnů. Nejdůležitější je však to, že vše dokázali pouze s 1 303 litry paliva. To znamená, že s jedním litrem paliva ujeli neuvěřitelných 22,2 kilometrů. Přitom automobilka VW udává pro typ vozu VW Golf FSI 1.6, který si pro svou cestu Taylorovi zvolili, kombinovanou spotřebu 7 litrů na 100 km, tedy 14,3 km/l.

Svět jim připravil všechny podmínky

A protože se opravdu jednalo o cestu kolem světa, zažili různé extrémní teploty, podnebí a terén - minus 15°C v Makedonii, plus 46°C v australské poušti, krupobití, tropické bouře, cyklóny, průtrže mračen, sníh, led i povodně, prudké větry, pláně, hory a dlouhé a dlouhé kilometry nerovných cest.

Vítali je ministři i velbloudi v poušti, potkali rappery i maorské válečníky. V Indii se setkali s opicemi, v Bangkoku čelili řidičům motorových rikš, ale všude byli středem pozornosti a kamer. Shlédli také různé přírodní krásy a památky - jezera ve Švýcarsku a zasněžené hory v České republice, operu v australském Sydney a most Golden Gate Bridge v San Franciscu v USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám