Hlavní obsah

Jaké luxusní a sportovní automobily jsou mezi Čechy nejpopulárnější

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loni se v Česku prodalo 164 736 osobních vozidel. Jen mizivá část z nich by se dala zařadit do kategorie supersportovních či luxusních aut. Jak si v Česku vedly jednotlivé značky, od Ferrari po Rolls-Royce, ukazuje následující přehled.

Foto: Aston Martin

Aston Martin prodal loni v Česku jediné auto.

Článek

Veřejně přístupná statistika Sdružení dovozců automobilů přináší v přehledu registrací nových osobních automobilů zajímavé údaje. Statistika nebere v potaz individuální nebo tzv. šedé dovozy a týká se výhradně nově koupených vozidel. Pokud se zaměříme na sportovní a luxusní automobily, zjistíme, že Aston Martin v Česku za loňský rok prodal jediný automobil (předloni to byly čtyři kusy).

Překvapivě velký počet nově registrovaných automobilů v roce 2013 zaznamenal tuzemský dovozce Ferrari – 31 kusů je na tak specifickou značku na malém českém trhu zajímavé číslo. Tak či tak, za rok 2012 prodalo české zastoupení ještě více – 40 vozidel.

Lamborghini oficiálně prodalo loni v Česku pět aut, což je zcela shodné množství jako za rok 2012. Maserati si meziročně pohoršilo o deset aut, v roce 2012 prodalo dvacítku svých modelů. Porsche mělo za loňský rok 255 registrací, což je o 30 procent horší výsledek než předloni (365 kusů).

Foto: Porsche

Porsche Cayenne S Diesel (2012)

Lotus dva, McLaren tři kusy

Také superluxusní Rolls-Royce si pohoršil, z předloňských čtyř prodaných aut spadnul na polovinu. Britský Lotus loni v Česku prodal pět kusů, McLaren pak tři vozy. Bentley u nás loni prodalo 29 automobilů (+2 proti roku 2012).

Z luxusních, nicméně ne tak luxusních jako výše jmenované, aut prodalo nejvíce BMW (3730), dále Audi (3289), následované Mercedesem (3168 kusů). Optikou těchto čísel působí výsledek luxusní divize Toyoty, tj. Lexusu, jako živoření – loni prodali v Česku 157 kusů.

Reklama

Výběr článků

Načítám