Hlavní obsah

Jak zlepšit bezpečnost na přechodech? Thajsko zkouší levitující zebry

Běžné přechody pro chodce známe všichni - bílé čáry, které jsou namalované na silnici. Někdy se jim díky ikonickým pruhům říká „zebra”. Thajsko zkouší nový přístup - „levitující” přechody.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Přechod pro chodce vypadá, jako by se vznášel. Má zvýšit bezpečnostVideo: Reuters

 
Článek

Důvod, proč Thajsko vymýšlí „levitující” přechody, je jednoduchý - snaha snížit počet srážek automobilu s chodcem. Teorie je ta, že když bude přechod graficky výraznější a bude vytvářet optický klam levitace „zebry“ nad silnicí, řidiči zpozorní a zpomalí.

Přechod, který vidíme ve videu spoustu lidí malovat, se nachází u školy Wat Bueng Thong Lang na předměstí Bangkoku. A tolik lidí ho maluje proto, že místo specializované firmy najaté městem, jak by bylo běžné v Evropě, ho malují studenti oné školy a dobrovolníci. Je to už šestý „levitující“ přechod, který takhle vznikl.

Novou Škodu Octavia pořídíte do půl milionu

AutoMoto

Nabízí se ale otázka, zda taková malba na silnici nepřitáhne pozornost řidiče příliš a ten kvůli tomu třeba nepřehlédne člověka, který na přechod vstupuje. A také, zda v případě deště nemůže být povrch nebezpečně kluzký pro motorky a skútry, kterých obecně v jihovýchodní Asii jezdí ohromné množství.

Podle agentury Reuters se za poslední čtyři roky v Thajsku stalo téměř 11 tisíc nehod s chodcem a více než 900 lidí při nich zemřelo. Není však specifikováno, kolik nehod se stalo na přechodech a kolik mimo ně.

Jak na světla do mlhy? Můžou nejen pomoci, ale i uškodit

AutoMoto

Starší průzkum mezi dvanácti stovkami thajských chodců zjistil, že 90 % z nich se necítí bezpečně, když přechází silnici, a to ani na přechodu pro chodce. Právě na zlepšení bezpečnosti na přechodech cílí snaha tohoto projektu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám