Hlavní obsah

Jak si zpříjemnit cestu autem na dovolenou

Novinky, Martin Žemlička

Nastává doba letních dovolených, při kterých tisíce Čechů jedou do cílové destinace autem. Co udělat před cestou a v jejím průběhu, aby stovky kilometrů za volantem byly co nejpříjemnější?

Článek

Pokud se jedná o delší cestu, je důležité naplánovat přesnou trasu. Je velmi nebezpečné myslet si, že tisícovku kilometrů k moři zvládnete „na jeden zátah“. Lepší je dorazit do letoviska o dvě tři hodiny později a neriskovat. S itinerářem pomohou plánovače dostupné na internetu, které rychle navrhnou trasu a umožní vybrat optimální variantu a vyhnout se například placeným úsekům dálnic (například www.mapy.cz).

Pokud máte ve voze navigaci, je přesto dobré mít v záloze vytisknutý itinerář. Neuškodí si do auta vzít také klasickou papírovou mapu – autoatlas. Ten prokáže neocenitelnou službu v případě poruchy navigace. Nejvytíženější bývají silnice o víkendech a v pondělí, pokud je to možné, je dobré na cestu vyrazit uprostřed týdne.

Na cestu si stanovte dostatek času, počítejte s dostatečnými rezervami (bezpečnostní zastávky, dopravní zácpy či jiné komplikace cestu natáhnou klidně o několik hodin). Pokud budete cestovat s dětmi, je nutné tomu přizpůsobit rozpis i množství zastávek. Dlouhou cestu dětem zpříjemní poslech cédéček, filmy na přenosném DVD přehrávači či notebooku, případně osvědčené hry typu slovní fotbal.

Pokud na cestu berete psa či jiné domácí zvíře, je potřeba pro něj mít v zásobě dostatek vody a dělat časté zastávky na venčení a odpočinek. Pro mnohá zvířata je cestování autem stresující záležitostí.

Důležitou otázkou také je, kdy jet, zda v noci či přes den. V noci je výrazně menší provoz a posádku neohrožují ani sluneční paprsky. Na druhou stranu, ne každý se dovede soustředit na jízdu i pozdě v noci. Při jízdě v noci není dobré, aby řídil celou dobu jediný řidič, je nutné fyzicky „překlopit“ den a noc a vyspat se alespoň dvě až čtyři hodiny. Největší tendenci ke spánku mají lidé v noci mezi druhou a pátou hodinou.

Během jízdy je dobré jíst lehkou stravu a pít neperlivé, neslazené nápoje. Ideální je ovocný čaj nebo obyčejná voda. K jídlu je vhodné ovoce a zelenina, nevhodné jsou čokolády a další potraviny obsahující cukr.

Pokud jedete novým autem, kterému dopřáváte pravidelný servis, není třeba před cestou dělat velké prohlídky. Stačí překontrolovat tlak v pneumatikách, případně dolít kapalinu do ostřikovačů. Kde tankovat pohonné hmoty? Ceny jsou v jednotlivých zemích různé, už dlouho neplatí, že nejlevnější benzín či nafta je u nás. Orientační přehled poskytne statistika od  UAMK.

Anketa

Jak letos pojedete na letní dovolenou?
Autem
70,2 %
Vlakem
4,2 %
Autobusem
5,9 %
Letecky
19,7 %
Celkem hlasovalo 4566 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám