Hlavní obsah

Jak odstranit hmyz z čelního skla a kapoty? Udělejte to co nejrychleji

Proč je obtížné dostat zbytky některého hmyzu z auta? Obsahují kyseliny, které se zažírají do laku. Právě proto je nutné hmyz umýt co nejrychleji. Chemické odstraňovače z benzinky nejsou tím jediným, co lze použít.

Foto: Profimedia.cz

Zbytky hmyzu na nárazníku jdou leckdy špatně umýt.

Článek

Léto na silnicích mají někteří spojené s cyklisty, jiní s motorkáři, další třeba se staženou střechou kabrioletu. Společné je pro všechny jedno - spousty rozpláclého hmyzu na nárazníku, kapotě a čelním skle, otravného tím spíš, že jde leckdy špatně umýt.

Důvod, proč tomu tak je, je podle webu AutoEvolution ve faktu, že některý hmyz obsahuje kyseliny a ty se dokáží „zakousnout” do laku. A právě proto je nejlepší rada, co s hmyzem na přídi vozu, umýt ho co nejdříve.

Samozřejmě, nikdo nebude na dlouhé cestě zastavovat a čistit auto každých 50 kilometrů. Zastavit se těsně před cílem v myčce, abyste se zbavili alespoň většiny hmyzu z přídě, však nemusí být od věci.

Chemický přístup je lepší než škrábání

V prodejnách autodílů a na benzinkách narazíte na odstraňovače hmyzu - chemické přípravky, kterými postříkáte vůz a hmyz by pak měl jít snáze umýt. A to ať už v klasické mycí lince, nebo při bezdotykovém mytí. Podstatné u těchto přípravků je, že je nesmíte nechat na autě zaschnout - pokud mají fungovat, bývají velmi agresivní.

Foto: Profimedia.cz

Chemický odstraňovač hmyzu - Ilustrační foto

Dalším nápadem je použití oleje, např. všude dostupného spreje s názvem WD40 nebo nějakého podobného penetračního oleje ve spreji. Toho lze stříknout trošku na zaschlé zbytky mouchy, nechat chvíli působit a pak setřít utěrkou z mikrovlákna.

Nechcete-li po svém autě stříkat olejem, není-li to nezbytně nutné, nabízí se možnost přiložení mokré utěrky na brouka. Tak nasákne vlhkostí a půjde snáze odstranit.

Tento přístup je vhodný pro odstraňování zaschlého hmyzu z čelního skla. Olej se na sklo nedoporučuje použít, protože i když ho utřete, stěrače mohou jeho zbytky rozmazat po skle a vy neuvidíte na cestu.

Údajně funguje i Coca-Cola. Chemické složení této sodovky dokáže rozpustit kyselé šťávy z těl brouků a ta pak půjdou snáze odstranit. Pamětníci Top Gearu si vzpomenou, že když byli James May, Richard Hammond a Jeremy Clarkson kdysi na výletě v USA, colou umývali nápisy ze svých aut.

Foto: Profimedia.cz

Zbytky hmyzu na čelním skle - Ilustrační foto

Na hmyz existují speciální houbičky

Myjete-li si auto ručně, dost možná vaše mycí žínka nebo rukavice má na jedné straně střapce z mikrovlákna a na druhé houbičku pod síťkou. Právě tato houbička pod síťkou je k odstraňování hmyzu určena. Očka síťky lépe zachytí kousky hmyzu a zároveň vytvoří prostor, abyste jimi nejezdili po laku a zbytečně ho nepoškodili.

Nezaměňujte však tuto speciální houbičku za obyčejnou mycí houbu. Ta je k mytí auta obecně nevhodná, protože když s ní jezdíte po autě, berete i mikroskopické kamínky a zrnka prachu, kterými můžete v laku vytvořit škrábance.

Na odstraňování hmyzu ze skla může fungovat i velmi jemná ocelová vlna, pokud nic jiného nepomůže. Její pomocí můžete zbytky hmyzu ze skla doslova oškrábat. Ovšem, je třeba postupovat nadmíru opatrně a zkoušet něco takového až jako poslední možnost.

Tímto způsobem totiž lze až příliš snadno poškrábat samotné sklo, a tedy napáchat víc škody než užitku. Na odstranění hmyzu z čehokoliv měkčího, tedy např. z laku kapoty či nárazníku, je ocelová vlna samozřejmě nevhodná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám