Hlavní obsah

Jaguar přichází s hybridním konceptem luxusního XJ

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaguar vůbec poprvé představuje hybridní řešení. Koncepční vozidlo, luxusní sedan XJ, má díky elektromotoru a maloobjemovému spalovacímu motoru nízkou spotřebu paliva. Ta činí pouhých pět litrů benzínu na 100 kilometrů.

Článek

Jaguar XJ s označením Limo-Green je vybaven elektrickým pohonem a maloobjemovým spalovacím agregátem. Vozidlo k akceleraci využívá elektromotor s výkonem 145 kW/200 koní a točivým momentem 400 Nm. Jako takzvaný range extender (účinný spalovací motor) slouží motor z hliníkového monobloku o objemu 1,2 litru. Ten váží pouhých 56 kilogramů.

Agregát pomocí generátoru vyrobí elektrickou energii, která je využívána k nabíjení akumulátorů nebo přímo pro pohon elektromotoru. Model „Limo-Green" má průměrnou spotřebu 5 l benzínu/100 km, dojezd až 1 000 km a emise CO2 jsou nižší než 120 g/km.

Jaguar a Land Rover nyní pracují na dalších projektech, aby vyvinuli vozidla s nižšími emisemi škodlivých látek. Vedle hybridní studie Limo-Green pracují britští inženýři také na vývoji setrvačníkové rychlostní skříně pro hybridní vozidla prémiové třídy nebo hybridního naftovo-elektrického pohonu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám