Hlavní obsah

Jaguar Land Rover investoval do firmy vyrábějící motorky

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncern Jaguar Land Rover investoval do firmy, u které by to čekal asi málokdo. Vložili totiž peníze do startupu Arc, který připravuje elektrický superbike. Proč? Asi kvůli futuristické technologii.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Motorka Arc Vector se představila v MilánuVideo: Reuters

 
Článek

Malá startupová firma Arc (nezaměňujte s motorkářskou firmou Arch známého herce Keanu Reevse) totiž připravuje vůbec první motocykl, který by měl zlepšit vztah mezi jezdcem a jeho strojem a rozšířit mezi nimi komunikaci. Nové rozhraní člověk-stroj se totiž snaží ještě více vtáhnout řidiče do děje řízení a jízdy.

Struktura motocyklu je vytvořena z uhlíkového kompozitu, který v sobě ukrývá akumulátor na dojezd 193 km na dálnici a 270 km ve městě. Blíže nespecifikovaný elektrický motor zvládne motocykl katapultovat na stovku za 2,7 sekundy.

Foto: Arc 3x

Připravovaný motocykl Arc Vector

Jenže to, co je na motocyklu zajímavé, je jeho komunikace mezi člověkem a strojem. Součástí motorky je i oblečení, které dokáže zvukově i hapticky zvýšit povědomí o tom, co se na silnici děje. Samozřejmě že podobně je na tom i helma, která má navíc zabudovaný head-up displej nebo zpětnou kameru, která na štítek promítá obraz. Řidič může vše ovládat pomocí klasických ovládacích prvků, nebo hlasovými pokyny.

Foto: Arc

Aktivní součástí motocyklu bude i speciální oblečení

Foto: Arc

Helma bude mít head-up displej

Možná právě proto dal koncern prostřednictvím dceřiné investiční společnosti InMotion Ventures peníze právě sem. Vždyť vzpomeňte snahy firmy o technologické pokroky, jakými jsou třeba promítání slepých úhlů na A-sloupky, head-up displej přes celé čelní sklo apod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám