Hlavní obsah

I McLaren bude mít autonomní řízení a lidové modely

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

McLaren oznámil, že v budoucnu bude do svých aut nasazovat i šestiválce, a dokonce i autonomní řízení. U tohoto automobilového výrobce, který nevyrábí nic jiného než nejsilnější sporťáky, je to silně překvapivá zpráva.

Foto: McLaren

McLaren MSO X (2018) - poslední kousek firmy vyrábějící supersporty

Článek

Představte si auto, které si dnes mohou dovolit jen ti nejbohatší lidé na planetě, jeho plný výkon může kontrolovat pouze dobře vyškolený řidič, nejlépe závodní jezdec, a jehož nárazník z uhlíkového kompozitu stojí přibližně tolik, co průměrný osobní vůz.

Právě takové auto necháte řídit automaticky. Zmáčknete tlačítko, sundáte ruce z volantu, nohy z pedálů a dáte si pauzu. A auto pojede samo. Přijde vám to bláznivé? Možná ano, ale taková je realita.

Mike Flewitt, šéf automobilky McLaren, pro britský Autocar připustil, že budoucnost značky je v hybridním pohonu. Tuto informaci už máme dávno. Flewitt ovšem připustil i to, že další pohonnou jednotkou bude i vidlicový šestiválec o objemu tři litry. Ten bude odvozen od současného osmiválce. Jedna jeho verze dostane podpůrný elektromotor, další možná ani to ne.

Samozřejmě půjde o nový levný model, který by si mohlo dovolit více lidí, než je tomu u současných aut. Zmiňovaný vůz by se měl zařadit do linie vozidel Sport Series, pro linii Super Series by měl zůstat zachovaný osmiválec.

Další informace říká i to, že i nové modely McLaren dostanou nějakou verzi autonomního řízení. Může jít například jen o tempomat, kdy auto dokáže samo popojíždět v kolonách, ale může jít i o vyspělejší verze – třeba o samočinnou jízdu na dálnicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám