Hlavní obsah

Hyundai vyvíjí první multikolizní airbag na světě

Airbagy, už léta běžná součást pasivní bezpečnosti automobilů, chrání posádku při nehodě samotné, při prvotním nárazu. Jenže jsou konstruovány doslova na jedno použití, takže při případném sekundárním nárazu už nefungují. Hyundai to chce změnit.

Foto: Hyundai

Hyundai vyvíjí airbagy, které ochrání posádku i při sekundárním nárazu. (Ilustrační foto)

Článek

Automobilka Hyundai pracuje na ochranném systému, který by mohl posádku ochránit i při onom sekundárním nárazu. Říká mu „multikolizní airbag” a má být vůbec první svého druhu. Kdy má přijít na trh, jsme se však zatím nedozvěděli.

Technologie monitoruje pozici pasažéra v interiéru po prvním nárazu. A podle toho je schopna ty stejné airbagy odpálit podruhé při nárazu druhém, a to rychleji než při tom prvním, píše automobilka v tiskové zprávě.

„Očekáváme výrazné zlepšení bezpečnosti našich řidičů a pasažérů,” uvedl Taesoo Chi, šéf Centra technologií šasi u automobilky Hyundai. Pro tento účel automobilka zkoumá následky různých druhů nehod, ne nepodobně např. Škodovce. [celá zpráva]

Podle údajů americké NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration, Národní úřad pro bezpečnost silniční dopravy) je v Severní Americe s 30,8 % nejčastějším případem multikolizní nehody přejetí do protisměru. Na druhém místě je s 13,5 % nenadálé zastavení před mýtnicí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám