Hlavní obsah

Hyundai vyvíjí létající taxi

Automobilka Hyundai zahájila spolupráci s přepravní společností Uber, aby společně vyvinuli létající taxi. To bude údajně součástí dopravní infrastruktury budoucnosti. Hyundai své plány představil v rámci začátku veletrhu spotřební elektroniky CES, veletrhu, který do 10. ledna probíhá v americkém Las Vegas

Foto: Hyundai

Hyundai s Uberem pracují na létajícím taxi.

Článek

Hyundai uvedl, že ve spolupráci s přepravní společností Uber bude zajišťovat výrobu létajícího taxi a Uber navíc bude řešit leteckou podporu, potřebnou infrastrukturu a spojení s pozemní dopravou. Vše v rámci iniciativy Uber Elevate, ke které se Hyundai připojil jako první automobilka na světě.

Kia a Hyundai letos plánují elektrifikovat svá SUV

AutoMoto

„Naše vize městské letecké mobility úplně změní koncepci veřejné dopravy ve městech,“ uvedl v rámci CES výkonný viceprezident Hyundai Jaiwon Shin, který odpovídá i za divizi letecké mobility (UAM). ”Očekáváme, že UAM oživí městské komunity a umožní lidem lépe využívat jejich čas,“ dodal.

Foto: Hyundai

Létající taxi bude využívat vertikálního vzletu a přistání. Stejně jako helikoptéra.

Hyundai už dokonce osobní letecké vozidlo vyvinul. Nese název S-A1 a využívá funkcí vertikálního vzletu i přistání, stejně jako například helikoptéry. Prototyp letounu je nyní vystaven na veletrhu CES, je plně elektrický a byl navržen tak, aby zvládl cestovní rychlost 290 km/h v přepravní výšce 300 až 600 metrů s doletem 96 kilometrů.

Luxusní odnož Hyundaie má první SUV

AutoMoto

Létající taxi by měl zpočátku pilotovat člověk, ale Hyundai věří, že časem dosáhne autonomního řízení. Stroj je navržený tak, aby uvezl 4 pasažéry. Uber si od spolupráce slibuje snížení nákladů na výrobu letounů, čímž by výrazně klesla i cena pro potencionální zákazníky.

Foto: Hyundai

Návrh možného řešení infrastruktury pro létající taxi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám