Hlavní obsah

Hyundai bude v Nošovicích vyrábět tři modely aut

– NOŠOVICE

Ačkoli ještě v Nošovicích nebyl položen ani základní kámen, zástupce společnosti Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) Kim Do-tomas prozradil v úterý plány automobilky ve výrobě. Od roku 2008 se zde budou vyrábět nové generace modelů Hyundai Elantra, Tucson a v roce 2011 k nim přibude zcela nové kompaktní MPV.

Článek

Překvapivě vysoký zřejmě bude podíl součástek vyrobených na území České republiky. Zatímco ve škodovkách se tento podíl podle typu vozu pohybuje mezi 25 a 75 procenty a v automobilce TPCA je to přibližně 50 procent, nošovický Hyundai by měl podle odhadů CzechInvestu používat při výrobě nejméně 65 procent produkce z českého území.

"Usuzujeme tak zejména ze zájmu dodavatelů, kteří zvažují nebo se již rozhodli investovat v Česku a zejména na severní Moravě. Projekt automobilky přilákal přibližně 15 firem, které vytvoří zhruba 6000 nových pracovních míst," řekl novinářům generální ředitel agentury CzechInvest Tomáš Hruda. [celá zpráva]

V závodě Hyundai 3500 pracovníků

Po zahájení nového typu vozu v roce 2011 by se měla investice zvýšit z původní miliardy na 1,2 miliardy euro, počet zaměstnanců by měl dosáhnout přibližně 3500 lidí.

Hyundai bude pod Beskydami zároveň vyrábět i převodovky, které chce z Nošovic vyvážet také do žilinské automobilky KIA a pravděpodobně i do svých dalších sesterských společností v Turecku a Indii.

Firmu nyní nejvíce zaměstnává získávání stavebního povolení. "Jsme připraveni začít stavět i tento měsíc, bohužel se do procesu vložily i jiné strany a proto se to zdrželo. Máme ale velice silnou podporu vlády, kraje a veřejnosti," dodal Do-tomas. Podle něj by měla výstavba závodu začít v listopadu.

Stavba automobilky je největší letos oznámenou investicí v Česku a výrazně vylepšila situaci Moravskoslezského kraje. O region má nyní zájem rekordní počet investorů, roste stavební výroba i ceny pozemků. Stále ovšem panují obavy, zda bude v regionu s přibližně čtrnáctiprocentní nezaměstnaností pro nové firmy dostatek kvalifikovaných pracovníků.

Co je Elantra a Tucson?

Elantra je automobil nižší střední třídy , který má na výběr dva druhy karoserie - čtyřdveřový sedan a pětidveřový hatchback. Na českém trhu se cena nyní vyráběných verzí pohybuje od 329 900 do 419 900 korun za motorizace 1.6 16V/77 kW a 2.0 16V/105 kW.

Tucson je automobil třídy SUV (Sport Utility Vehicles), tedy automobil s využitím jak na silnici, tak i do lehčího terénu. Je o něco dražší než Hyundai Elantra, jednotlivé verze se pohybují mezi 505 301 Kč (za provedení s přepážkou, tedy s odpočtem DPH) a 779 900 Kč. V nabídce jsou tři agregáty 2.0 l/104 kW, 2,7 V6/129 kW a 2.0 CRDi/103 kW.

Oba vozy ale budou do začátku výrobu v roce 2008 zcela přepracovány, dostanou nové karoserie, jiné motory a také ceny se zcela jistě zvednou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám