Hlavní obsah

Hyundai a Kia letos očekávají nejslabší růst prodeje od roku 2003

Prodej sesterských automobilek Kia/Hyundai loni stoupl o šest procent, růst byl ale pomalejší třetí rok po sobě. Letos by to pro obě jihokorejské automobilky mělo být prodejně ještě horší, třebaže podle agentury Reuters očekávají čtyřprocentní nárůst odbytu. Šlo by o nejslabší růst prodeje od roku 2003.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Kia Sportage a Hyundai ix35

Článek

Za rok 2013 globální prodej vozů obou automobilek dosáhl 7,56 miliónu vozů, což překonalo jejich původní cíl – prodat 7,41 miliónu aut. V roce 2012 se prodej zvýšil o osm procent. Letos chtějí oba výrobci prodat 7,86 miliónu vozů, z toho Hyundai 4,9 miliónu.

Jihokorejské automobilky podkopává ostrá zahraniční konkurence jak na zahraničních trzích, tak doma. Vývoz japonských konkurentů loni mohutně podpořil propad kurzu japonského jenu a na korejském trhu si výrazně vylepšily pozice německé automobilky v čele s Volkswagenem, které těžily z uzavření dohody o volném obchodu mezi Jižní Koreou a Evropskou unií. Slabší prodej doma Hyundai a Kia kompenzovaly silným vzestupem v Číně a Latinské Americe a čínský trh by měl být hlavním zdrojem růstu i tento rok.

Vrchol měly jihokorejské automobilky v roce 2010

Kia i Hyundai odhadují svůj letošní růst prodeje jen na úrovni předpokládaného vývoje celého globálního automobilového trhu. To ostře kontrastuje s dřívějšími roky prudké expanze, která vyvrcholila v roce 2010, kdy roční odbyt vozů obou firem vyskočil o 24 procent.

Hyundai v listopadu 2008 zahájil sériovou výrobu osobních automobilů v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Kia o rok dříve spustila sériovou výrobu osobních vozů u slovenské Žiliny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám