Hlavní obsah

Horké letní počasí je nebezpečné i pro automobily

Novinky, Jaroslav Šimek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní tropická vedra mají na svědomí nejen různé zdravotní problémy jak lidí, tak zvířat, ale podepisují se i na stavu dopravních prostředků. Pojďme se pozastavit nad některými problémy, které se výrazně podepisují na bezpečnosti provozu nejen na tuzemských silnicích.

Článek

V létě je třeba dávat pozor i při tankování, a to zejména v situacích, kdy řidiči chtějí těsně před hranicemi natlačit do vozu každou kapku paliva za české ceny. Benzín vlivem teploty nabývá na objemu a pokud naplníme do nádrže benzín z podzemí o teplotě 10-12 stupňů Celsia, pak při ohřátí na venkovních 25 stupňů ve stojícím vozidle - na slunci i mnohem více - unikne odvzdušněním hezkých pár centilitrů do okolí i do vozu a posádku pak mohou potkat bolesti hlavy z benzinových výparů ve voze. To vše v tom lepším případě, že totiž někdo neodhodí pod vůz cigaretu!

Pozor na protektory

"Kolikrát na našem oddělení řešíme nehody, které se staly kvůli odpaření protektorů," poukazuje na problém spojený s vysokými teplotami mjr. Pomichálek z oddělení dálniční policie a pokračuje: "Praxe mě přesvědčuje, že protektory nevydrží při teplotních rázech a při určitých rychlostech. Nedávno, při extrémně vysokých teplotách, jsme jen na 42 kilometrech dálnice D11 řešili mnoho takových případů. Uvedu jeden: Mezinárodní přeprava, polský kamión. Pneumatika se úplně odpařila. Protože byla na návěsu, tak úplně zdevastovala brzdné zařízení a vozidlo bylo neovladatelné. Jen díky nouzovému brzdovému systému ten návěs tahač zastavil. Bohužel se to neobešlo bez dalších škod. Projížděla kolem mladá rodina a srazila se s návěsem. Musí to být hrozný pocit, předjíždět kamión a vedle vás bouchne pneumatika."

Reklama

Související témata:

Související články

Fabia dobývá Rakousko

Český výrobce osobních automobilů, mladoboleslavská Škoda Auto, zvýšil v prvním pololetí tohoto roku prodej automobilů v Rakousku meziročně o 16,4 procenta...

Výběr článků

Načítám