Hlavní obsah

Hitlerův mercedes se neprodal, nikdo ho nechtěl ani za vyvolávací cenu

Novinky, mb, ČTK

Historický mercedes, vyrobený podle speciálních požadavků nacistického diktátora Adolfa Hitlera, se tento týden dražil spolu s dalšími automobilovými veterány v aukci ve Spojených státech. Luxusní kabriolet Mercedes-Benz 770K se ale neprodal. Nikdo nebyl ochoten zaplatit ani vyvolávací cenu deseti miliónů dolarů (208 miliónů korun), uvedla aukční síň Worldwide Auctioners.

Foto: Worldwide Auctioneers

Hitlerův Mercedes 770K má nového majitele.

Článek

Mercedes využíval Hitler především pro přehlídky. Byť je otevřený, je také pancéřovaný - má neprůstřelné dveře, podlahu a skla a v zádi je ukrytý výsuvný neprůstřelný panel. [celá zpráva] Kromě Hitlera se v něm vezl při návštěvě Německa například italský fašistický diktátor Benito Mussolini.

O vůz projevil zájem jen jeden kupec, byl ale ochoten zaplatit maximálně sedm miliónů dolarů (asi 145 miliónů korun). Deset procent z prodejní ceny přitom mělo jít na vzdělávací program o holokaustu.

Foto: Worldwide Auctions

Mercedes-Benz 770K Grosser Offener Tourenwagen Adolfa Hitlera

Mercedes-Benz 770K Grosser Offener Tourenwagen, jak zní celý název tohoto majestátního vozu, má pod kapotou řadový osmiválec o objemu 7,7 litru. Díky kompresoru - od toho písmeno K v označení - má výkon 230 koní a maximální rychlost 160 km/h.

Vůz byl vyroben v roce 1939 podle přání Adolfa Hitlera a jeho řidiče Ericha Kempky. Hitler v něm byl k vidění minimálně třikrát - při doručení nového auta v říjnu roku 1939, v červenci 1940 po porážce Francie a v květu 1941 po dobytí Jugoslávie a Řecka.

V roce 1943 zamířil na velkou údržbu do Sindelfingenu, továrny firmy Mercedes. V té době ale začínalo spojenecké bombardování Německa a sindelfingenský závod byl poškozen.

Od té doby se o voze moc neví. V roce 1945 zabavila vůz americká armáda, která ho používala ve Francii.

Foto: Worldwide Auctions

Mercedes-Benz 770K Grosser Offener Tourenwagen Adolfa Hitlera

O rok později se stal vůz soukromým majetkem a dostal se do USA, kde zůstal do roku 2004. Tehdy putoval do Evropy a v roce 2009 ho koupil nejmenovaný ruský miliardář.

Pro aukční dům byl nezájem o koupi vozu překvapující. V posledních letech se prodala za vysoké částky řada drobností patřících Hitlerovi. Například předloni v červnu se v Mnichově vydražil jeden pár diktátorových ponožek za zhruba 21 tisíc dolarů (436 tisíc korun). V roce 2011 se v aukci v Británii prodalo za 3000 dolarů (přes 62 tisíc korun) Hitlerovo ložní prádlo s vyšívanými svastikami a diktátorovými iniciálami, loni v únoru v USA vydražili za 243 tisíc dolarů (5,1 miliónu Kč) Hitlerův telefon.

Reklama

Výběr článků

Načítám