Hlavní obsah

Historická vozidla zaplavila výstaviště

Právo, Monika Doulíková

Na již 14. ročníku motoristické výstavy TEMPO 2004, která probíhala od 13. do 16. května na výstavišti Zahrada Čech Litoměřice, nechyběla ani tentokrát návštěvníky vyhledávaná přehlídka historických vozidel.

Foto: archiv Marek Meluzín

Účastníci křtu nového videoklipu taneční skupiny M Dance Crew KM.

Článek

Pořadatelem sobotní akce byl Veteran Car Club Velemín a věřte nevěřte, na 21. ročníku mezinárodního srazu historických vozidel Terezín 2004 bylo na startovní listině 192 účastníků! Všichni "závodníci", kteří se svými motorovými miláčky přijeli na sraz, dostali číslo a předvedli své stroje - staré motorky a automobily na hlavním pódium na přistavené rampě, kde probíhal od 10 hodin oficielní start.

Silniční veteráni se poté vydali na trasu po okolí. Všem zapáleným nadšencům, kteří si nenechali tuto jedinečnou událost ujít, i obyčejným laikům, bylo na první pohled jasné, že veteránství je nejen finančně a časové velmi náročný koníček, ale že lidé, kteří se zamilovali do starých vozidel, musí být i šikovní všehokutilové.

Nejstarší stroj přehlídky byl z roku 1925

Na přehlídce bylo možné obdivovat stroje z roku 1925 až do roku 1976. Například hasičskou Škodu z roku 1928 řídil v dobové hasičské uniformě Antonín Mareš z Ústí nad Labem. "Automobil zakoupil kdysi libochovický spolek hasičů. Co já pamatuji, dávalo se toto historické auto dvakrát dohromady - poprvé v roce 1968 a podruhé před šesti lety," prozradil Mareš s tím, že na renovaci pracovala parta lidí tři čtvrtě roku. "Vyměnili jsme obložení, dřevo, provedli generálka motoru, ložisek atd. Ale jezdí dobře, po rovině z ní vytáhneme i 80 km za hodinu," dodal Mareš. 

Pro Václava Běžela z Ústí nad Labem znamená jeho Škoda 662 z roku 1929 životního koníčka. "Vlastně to ani není koníček, ale pořádný kůň," říká Běžel, podle kterého nikdo nedokáže vyčíslit hodnotu vozu a tisíce hodin strávených v dílně. "Našel jsem ho na jedné zahradě jako šrot a dával pomalu dokupy. Nabízeli mi za auto už 2 milióny korun, ale já ho nikdy neprodám," prozradil Právu bývalý řidič z povolání Běžel, který byl na Tempu již popáté.

Nechyběli závodníci ze zahraničí

Ani letos nechyběli jezdci ze zahraničí, nejvíce z Německa. Veteran Car Club Velemín vznikl v roce 1979 z iniciativy devíti nadšenců a v současné době klub soustřeďuje přes 120 členů ze širokého okolí. Nejvzdálenější člen klubu je až z americké Kalifornie. Historicky prvního ročníku akce se zúčastnilo 34 vozidel a počet rok od roku stoupal. Loni jich mohli návštěvníci obdivovat již 167.

Reklama

Výběr článků

Načítám