Hlavní obsah

Historická auta zaplavila Paříž. Stovky jich projely metropolí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sraz historických aut s názvem Letní přejezd Paříže ukázal na sedm stovek starých aut i motorek v pohybu. Jak název napovídá, účastníci projeli nejznámějšími místy francouzské metropole.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Paříží projela kolona historických vozidelVideo: Reuters

 
Článek

Na sedm stovek automobilových veteránů i youngtimerů, ale i motorek se sjelo v neděli v hlavním městě Francie na každoroční Letní přejezd Paříže. Letos se konal počtrnácté a sem tam ho trochu skrápěl déšť.

Na rozdíl od řady jiných srazů je tenhle doslova v pohybu. Účastníci v osm hodin ráno vyrazili od zámku ve Vincennes, projeli 39 známými pařížskými místy – mimo jiné kolem kabaretu Moulin Rouge, vrchu Montmartre, kolem Vítězného oblouku nebo Eiffelovy věže a přes náměstí Saint-Augustin a Trocadero – a okolo poledne skončili u observatoře v Meudonu.

„Je to speciální zážitek, neboť dědictví automobilového průmyslu a pařížské architektonické dědictví – které je samozřejmě úchvatné – se vzájemně odráží,“ nechal se slyšet Ludovic Valadier, který přijel ve svém Panhardu PL 17 z roku 1963. Stará auta pro něj jsou důležitá nejen jako auta – renovovat je se naučil se svým otcem před mnoha lety.

Muzeum vystavuje auta ruských vůdců od posledního cara po Putina

AutoMoto

„Co je taky fajn, jsou lidé, kteří vám mávají. Normálně autu mávat nebudete, ale ve starém autě vás lidé zdraví máváním každou chvíli,“ všiml si také Valadier. Nadšení neskrýval Jan Steebeek z Amsterdamu. „Přijeli jsme triumphem z roku 1967, ujeli 500 kilometrů, dnes jezdíme Paříží... Nádherný den,“ cituje ho agentura Reuters.

Nejen Evropané však měli ze setkání radost. Náhodou na něj natrefila Catherine Marshová z Washingtonu D.C.: „To kamarádství je skvělé a také si myslím, že to je fajn pro lidi, kteří jdou kolem jako já, můžou zažít část z toho a z různých důvodů je můžou přitáhnout různá auta. Například támhle je myslím starý chevrolet – moji rodiče měli velmi podobné auto na svatbě v 50. letech,“ nechala se slyšet.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám