Hlavní obsah

Hennessey Venom GT je novým nejrychlejším sériovým vozem na světě

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Americký supersport Hennessey Venom GT tento měsíc překonal Bugatti Veyron Super Sport, když na přistávací dráze v Kennedyho vesmírném středisku dosáhl rychlosti 270,49 míle za hodinu, tedy 435,31 km/h. Do Guinnessovy knihy rekordů se ale tento výkon nedostane.

BEZ KOMENTÁŘE: Rekordní jízda Hennessey Venom GTVideo: Hennessey Performance

 
Článek

Řidič Brian Smith dosáhl rekordního výkonu už 14. února, údaje o rekordu a video z jízdy ale byly zveřejněny až tento týden.

Vůz poháněný sedmilitrovým osmiválcem s dvěma turby a maximálním výkonem 1244 koní se na rychlost 435 kilometrů za hodinu dostal za necelou minutu. Ještě působivější je zrychlení z rychlosti 20 mil za hodinu na 120, tedy o 160 kilometrů za hodinu. Venom ho zvládl za 7,71 sekundy. Stejně obdivuhodné bylo i zrychlení ze 120 mil na 220, které netrvalo ani deset sekund.

Předchozí rekord s hodnotou 431,072 km/h držel vůz Bugatti Veyron Super Sport od roku 2010. Nový výkon je tak o něco málo přes čtyři kilometry lepší, ale ne v očích Guinnessovy knihy rekordů.

Jeden kus k rekordu chybí

Podle pravidel „Guinnessovky“ totiž musí vůz při pokusu o rekord jet na dráze oběma směry, přičemž z časů se pak stanoví průměr. Venom GT ale oběma směry jet nemohl, 5,2 kilometru dlouhá dráha v Kennedyho středisku totiž patří NASA a ta jízdu v druhém směru neumožnila.

Venom by se ale nemohl chlubit zápisem v knize rekordů ani v případě, kdy by jel oběma směry. Pravidla knihy vyžadují pro uznání sériového vozu minimálně 30 vyrobených kusů, americký supersport jich ale bude mít pouze 29. K datu rekordu jich pak vyrobili a dodali zákazníkům jedenáct.

Vůz mohl nejspíše jet ještě rychleji, Smithovi totiž nestačila dráha, a tak musel předčasně brzdit. Další pokusy o rychlostní rekord ale nejsou podle zástupců výrobce plánovány, chtějí se zaměřit spíše na výkony na tratích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám