Hlavní obsah

Golf první generace jde po 35 letech do důchodu

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VW Golf první generace se začal vyrábět v Německu v roce 1974. Jeho výroba skončila na druhé straně světa po neuvěřitelných 35 letech. Kompaktní hatchback, jenž se vyráběl v Jihoafrické republice pod názvem Citi Golf se přestane vyrábět příští rok.

Článek

První generace hatchbacku s pohonem předních kol a vpředu umístěným motorem, který se nyní prodává už v šesté generaci, přišla na svět v roce 1974. Autorem hranaté karoserie, jež dobře využívala prostor pro cestující i zavazadla, byl Giorgetto Giugiaro ze studia Italdesign.

Výroba v Jihoafrické republice začala v roce 1984, tedy v době, kdy se mimořádně oblíbený Golf I přestal v Evropě vyrábět. O automobil byl i na černém kontinentu mimořádný zájem, jde o nejprodávanější Volkswagen, jenž se v africkém závodě VW vyráběl. Zkraje příštího roku bude Citi Golf, jak se tento „africký“ Golf jmenoval, nahrazen novým, dosud nezveřejněným modelem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám