Hlavní obsah

GM představila prototyp superluxusního Cadillacu

DETROIT

Americká automobilová jednička General Motors se chystá konkurovat britskému symbolu Rolls-Royce superluxusním modelem své značky Cadillac.

Článek

Prototyp nového vozu GM představila v noci na dnešek na mezinárodním autosalonu v Detroitu. Prototyp pod jménem Sixteen, upomínajícím na výkonný motor V16, má mít výkon plných 1000 koňských sil a jeho cena dosáhne 200.000 dolarů (šest milionů korun). Do sériové výroby podle činitelů GM půjde, pokud se mu dostane pozitivního přijetí na nynějším autosalonu. V té chvíli by se na trhu a na silnicích objevil jeden z největších a nejdražších automobilů v historii.

"Je to sdělení Němcům: neodepisujte nás, my to uíme taky," řekl při představování modelu místopředseda správní rady GM Bob Lutz. Vozy Cadillac ztratily první místo na americkém trhu luxusních automobilů před desetiletím ve prospěch dovážených vozů z Německa a Japonska a nyní zaostávají za značkami BMW, Mercedes- Benz a Toyota Lexus. Loni však slavná značka zahájila důrazné oživení a prodej byl nejlepší od roku 1994. Model Cadillac CTS je jedním z pouhých dvou vozů, které je GM schopna prodávat bez nákladných nákupních pobídek. Cadillac, který poztrácel velkou část své slávy kvůli chybnému designu v 70. a 80. letech, byl loni nejlepší značkou GM a jeho odbyt vzrostl o 16 procent na téměř 200.000 vozů. "Cadillac se opět stane absolutní vlajkovou lodí GM," řekl Lutz.

Reklama

Související témata:

Související články

Renault Mégane II okouzlil nejvíce

Které auto je nej? Z pohledu renomované mezinárodní poroty, složené z 58 motoristických novinářů z 22 evropských zemí, je jím pro rok 2003 Renault Mégane II.

Výběr článků

Načítám