Hlavní obsah

Futuristické modely od Nissanu řeší ve městech budoucnost dopravy

Právo, Jaroslav Šimek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hvězdami Nissanu na pařížském autosalonu 2008 jsou ve světové premiéře futuristická studie Nuvu, zcela nový sériově vyráběný automobil Nissan Pixo a zásadně přepracovaná verze modelu Note. Všechny hvězdy expozice Nissan vycházejí ze stejné filozofie, která se snaží vypořádat s realitou mobility ve městě a jeho okolí, a to i ve výhledu do budoucna.

Foto: Jaroslav Šimek, Právo

Budoucnost městské dopravy se zrcadlí ve futuristické studii Nuvu.

Článek

Vize společnosti Nissan týkající se budoucnosti městské dopravy je vyjádřena v konceptu Nuvu, doslova v novém pojetí automobilu, který budeme řídit v polovině příští dekády. Kompaktní Nuvu – má pouhé tři metry a uspořádání sedadel 2+1. Je zacíleno na obyvatele měst, kteří nechtějí přistoupit na kompromis, pokud jde o jejich osobní svobodu a pohodlí, ale přesto uznávají, že způsob, jakým se pohybujeme po městech, se musí zásadně změnit.

Nuvu je ekologický a překvapí úložným prostorem

Elektromobil Nuvu je svižný, snadno se řídí a ještě snáze se s ním parkuje. Nissan již dříve oznámil záměr představit v roce 2010 plně elektrický vůz v Japonsku a Spojených státech a do roku 2012 dosáhnout jeho masového globálního nasazení.

.: Novu nabízí vnitřní uspořádání sedadel 2+1.foto: Právo/Jaroslav Šimek

Nuvu sice není přímo tímto automobilem, ale sdílí s ním některé technologické prvky.

Nuvu se vtipným způsobem hlásí k zeleným myšlenkám společnosti Nissan: jeho prosklená střecha je pokryta zhruba tuctem malých solárních panelů. Mají tvar listů a elektřina, kterou generují, je sváděna do baterie pomocí „kmene“, který prochází vnitřkem vozu. Nuvu také uvnitř kabiny využívá přírodní, organické a recyklované materiály.

Koncept Nuvu je kompaktní zvenku, ale prostorný uvnitř. Je postaven na jedinečné platformě o rozvoru 1980 mm a při šířce vozu 1700 mm a výšce 1550 mm je kabina vozu velká a vzdušná. Má dvě základní sedadla a třetí doplňkové, které je možné v případě potřeby rozložit. Na rozdíl od některých dvousedadlových městských automobilů, které jsou již na trhu, se Nuvu vyznačuje praktickým uspořádáním a dostatečně objemným zavazadlovým prostorem.

Dostupný městský automobil Nissan Pixo

Ještě k tématu kompaktního a výrazně ekologicky orientovaného městského automobilu – tentokrát jde však o bližší budoucnost: Pixo je dostupný městský automobil, který nabízí nízké emise a nízkou spotřebu, to vše za mimořádně příznivou cenu.

Díky efektivně řešenému designu a uspořádání má pětidveřové pixo čtyři sedadla, prostorný interiér a dostatečně objemný zavazadlový prostor. Je vybaveno temperamentním tříválcovým motorem o objemu 1,0 l a díky zcela nové lehké konstrukci má i dostatečný výkon.

.: Pixo má být dostupný městský automobil.foto: Právo/Jaroslav Šimek

Pixo měří 3565 mm na délku, 1470 mm na výšku a 1600 mm na šířku. Rozvor činí 2360 mm. Na rozdíl od některých svých nejbližších konkurentů však pixo rozhodně není žádným mikroautomobilem. Má pět dveří, což usnadňuje přístup na zadní sedadla, přesto zůstává dostatečně kompaktní, takže je ideálně svižný pro jízdu po městě.

Třebaže to není v této řídě obvyklé, je pixo k dispozici také se čtyřrychlostní automatickou převodovkou, což ještě podtrhuje jeho vhodnost coby městského automobilu, který ale výborně zvládne i delší cesty, když je to třeba. Pixo, zcela nový automobil ze segmentu A, vznikl ve spolupráci se Suzuki. Prodej bude zahájen na jaře 2009.

Luxusnější a uhlazenější Note

Model Note přichází s celou řadou změn a vylepšení. Většina zjevných změn se objevuje v oblasti vnějšího designu – nové zpracování masky chladiče, nárazníku a reflektorů – díky čemuž získává luxusnější a uhlazenější vzhled.

V iteriéru byl především nově přepracován ústřední přístrojový panel a pod slušivým kabátkem byly vylepšeny nápravy, což vede ke zvýšení jízdního komfortu.

V návaznosti na úpravy motoru a převodových poměrů bude v září představen Note s motorem 1,5 dCi, který produkuje pouze 119 g CO2/km . Od října se budou moci zákazníci těšit ze snížení emisí CO2 nového zážehovéhomotoru 1,4 l. Díky upraveným převodovým poměrům bude produkovat 139 g CO2/km.

Pro milovníky technických vychytávek

Modernizace modelu Note ohlašuje také zavedení systému Nissan Connect, zcela nového kombinovaného systému satelitní navigace, audiozábavy a komunikace.

.: Nissan Note byl zásadně přepracován.foto: Právo/Jaroslav Šimek

Systém Nissan Connect je vybaven technologií dotykové obrazovky a spojuje satelitní navigační systém (v devíti jazycích) s audiosystémem, který dovede přehrávat CD či soubory ze zdrojů připojených pomocí vnějšího vstupu, USB či Bluetooth. Systém také umožňuje handsfree komunikaci díky možnosti propojení mobilního telefonu s technologií Bluetooth.

Nissan Connect bude k dispozici u modelu Note od ledna 2009 a v průběhu roku 2009 se bude šířit i do dalších modelů značky Nissan.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám