Hlavní obsah

Foxconn chce elektromobily vyrábět i v Evropě, chystá spolupráci s německými automobilkami

Tchajwanský technologický gigant Foxconn se chystá vyrábět elektrické vozy v Evropě, Indii a Latinské Americe. V Evropě hodlá mimo jiné nepřímo spolupracovat s německými automobilkami, uvedl ve středu předseda správní rady Foxconnu Joung Liou. Foxconn se chce stát významným hráčem na globálním trhu s elektromobily a již uzavřel dohody s americkou firmou Fisker a thajskou PTT PCL.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Foxconn představil tři prototypy elektromobilů včetně autobusuVideo: Reuters

 
Článek

Foxconn, který je znám také jako Hon Hai Precision Industry, v pondělí představil tři prototypy svých elektromobilů. Liou novinářům řekl, že kvůli omezením týkajícím se zveřejňování informací nemůže zatím ke svým plánům v Evropě, Indii a Latinské Americe poskytnout žádné podrobnosti. Ani to, kam se soustředí výroba firmy v Evropě.

Na dotaz, zda bude Foxconn spolupracovat s německými automobilkami, Liou odpověděl, že nepřímo. V časovém harmonogramu by však Evropa měla být na prvním místě, za ní bude následovat Indie a Latinská Amerika. Tam je velmi pravděpodobné Mexiko.

Výrobce iPhonů představil své první tři elektromobily

AutoMoto

Foxconn při výrobě aut bude používat svůj model nazývaný BOL – podle anglických slov Build, Operate a Localie (postavit, provozovat a lokalizovat). To znamená, že bude investovat s partnery do výstavby a provozu místních továren a následně prodávat výrobky místním spotřebitelům.

Foto: Profimedia.cz

Představení automobilky Hon Hai

Společnost Foxconn tento měsíc koupila továrnu na výrobu elektrických aut od americké firmy Lordstown Motors. V červnu koupila továrnu na čipy na Tchaj-wanu, aby byla schopna v budoucnu pokrýt poptávku po čipech pro auta.

Foxconn je největším smluvním výrobcem elektroniky na světě, známý je především výrobou iPhonů pro americkou společnost Apple. Cílem firmy je dodávat do období let 2025 a 2027 komponenty nebo služby pro deset procent elektromobilů na světě.

Xiaomi chystá novinku, do tří let chce přijít s vlastními auty

Ekonomika

Smyslem tohoto kroku je rozšířit si zdroje příjmů od výroby smluvní elektroniky. Liou dodal, že Tchaj-wan má pro výrobu elektrických aut přirozenou výhodu, a to díky silné pozici u softwaru a polovodičů, uvedla agentura Reuters.

Foxconn působí i v České republice. Výrobní závody má v Pardubicích a Kutné Hoře. Firma podle svých internetových stránek v Česku vyrábí mimo jiné počítače, monitory, přenosné kyslíkové přístroje, síťové přepínače a směrovače, servery, bezdrátové přístupové body, teleprezence, VoIP telefony, centrální síťová úložiště a vyrábí a na míru konfiguruje servery, disková pole a serverové sestavy. Naprostá většina výrobků a služeb společnosti směřuje na export.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám