Hlavní obsah

Formule na Karlově mostě budila kritiku, teď má Česko reklamu, jakou předtím nikdo nenatočil

Stáj Red Bull Racing zveřejnila reklamní spot Castle to Castle (od hradu k hradu), ve kterém monopost formule 1 řádí na ikonických místech v Čechách, na Moravě a na Slovensku. Proti natáčení v centru Prahy se ozývaly kritické hlasy, firma ale klip pojala nejen jako vlastní reklamu, ale i jako propagaci českého a slovenského kulturního bohatství.

Foto: Red Bull

Formule 1 na Karlově mostě

Článek

V dubnu letošního roku rozburácel centrum Prahy desetiválec monopostu formule 1 týmu Red Bull. Zveřejnění prvních záběrů z natáčení se neobešlo bez kritických komentářů. Část veřejnosti a někteří čeští filmaři upozorňovali na možné poškození památky, ale především na samotnou podstatu pronájmu mostu k reklamním účelům.

„Šlo o standardní žádost, tak jako když se natáčí některé filmy, jako Spiderman, Anthropoid a další. Žádosti se posuzují, vždy se tím zabývá rada města, včetně vyjádření sdružení výtvarníků Karlova mostu,“ řekl pro TN.cz radní Prahy 1 Richard Bureš (za ODS).

Red Bull: Je to poklona kulturnímu dědictví

„I když monopost gumuje po historické dlažbě u Pražského hradu nebo víří písek v chráněném Lednicko-valtickém areálu, filmaři za sebou nezanechali jedinou stopu kromě nesmazatelné poklony bohatému kulturnímu dědictví České a Slovenské republiky,” zní jako nepřímá odpověď v tiskovém prohlášení firmy.

Výsledek netradičního natáčení je tu ve formě více než sedmi minut československé akce. Hlavní roli přitom vedle formule hrají atraktivně nasnímané turistické lokality České a Slovenské republiky, a to v době, kdy se cestovní ruch v obou zemích vzpamatovává z drtivého úderu koronavirové pandemie.

Formule 1 se prohání také například kolem otočné sochy Franze Kafky od Davida Černého, po pražském předhradí, moravských vinicích, Lednicko-valtickém areálu, ale i u sousedů na Slovensku. Kulisu pro úchvatné záběry poskytly Tatry nebo centrum Bratislavy.

Zde se pilot David Coulthard, vítěz 13 velkých cen, setká ve 200 km/h s českým leteckým akrobatem Martinem Šonkou. „Mít letící letadlo jen pár metrů nad svou hlavou byla výjimečná příležitost, kterou člověk jen tak nezažije,“ říká Coulthard.

Na prodej je vítězná formule Lewise Hamiltona

AutoMoto

„Má to svá úskalí a opravdu to není jednoduché,“ doplňuje skotského pilota Šonka. „V momentě, kdy jsme byli přímo nad sebou, jsme se moc neviděli, vnímali jsme se jen periferně, protože jsme oba měli omezený výhled,“ říká český letecký akrobat s tím, že se během letu musel dívat dopředu, aby dokázal odhadovat výšku.

Coulthard zas kvůli helmě a chrániči hlavy nemohl zvednout hlavu. Srovnat formuli s letadlem tak mohl jen podle zrcátka, které mu jeho tým přilepil nad volant.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám