Hlavní obsah

Ford zvažuje hromadné ukončení čtyř modelů

Novinky, fra
Aktualizováno

Evropský Ford se potýká s problémy. Jeho ziskovost je malá a důležitá auta se neprodávají tak, jak by si firma představovala. Ve vedení společnosti se tak uvažuje o velkém rušení modelů C-Max, Mondeo, S-Max a Galaxy ve výhledu dvou let.

Foto: Ford

Malé MPV Ford B-Max skončil pro nezájem už loni

Článek

Jedním z problémů Fordu je například odchod Velké Británie z Evropské unie. Už nyní Ford ztrácí hodně peněz kvůli téhle změně, a pokud přijdou nějaká cla, bude to pro továrny na ostrovech další rána.

Problém je ale hlavně prodejnost některých modelů. V současné době jsou nejprodávanějšími vozy v Evropě SUV. Ford má hned tři: EcoSport, Kuga a Edge. První dva jmenované dosahují rekordních prodejů, i když třeba Kuga už je výrazně za zenitem svého života a připravuje se nástupce. Oblíbenost SUV se pak projevuje na dalších segmentech trhu – třeba takový Ford Mondeo trhá také rekordy – jenže na opačných stranách tabulek. Tak proč nenahradit jeho i další modely třeba dalšími crossovery, SUV...?

Foto: Ford

Ford Kuga 2016

A tak Ford musí přikročit k eliminaci toho, co není žádáno. Nad modelem C-Max se vznáší už dlouho mrak, když se za první polovinu roku propadly prodeje v Evropě o 18 % proti stejnému období loňského roku. Kdo bude další?

Konec MPV?

Podle nejdůvěryhodnějšího zdroje v motoristické žurnalistice, deníku Automotive News, to vypadá na Mondeo, S-Max a Galaxy. Pokud bychom měli brát evropské prodeje a podle nich se pak řídit, pak je jasným kandidátem na ukončení prodejů model Galaxy, který například našel v květnu pouhých 831 zákazníků a v minulém roce celkem 15 309.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Ford Mondeo kombi

Jenže Ford Mondeo je kapitola sama pro sebe – když propadly meziroční prodeje 2016/2017 ze 70 900 na 56 173 kusů, padaly ve Fordu hlavy. Rok 2018 zatím vykazuje ztráty v podobném trendu. A to Mondeo využívá vlastní výrobní závody, zatímco S-Max a Galaxy jedou na společných sdílených linkách. Uříznutí mondea by tak bylo pro firmu mnohem efektivnější, než uříznutí jedněch z posledních MPV na trhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám