Hlavní obsah

Ford umožní rodičům pohlídat děti, aby nejezdily rychle

Novinky, ČTK, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Auto, které zastoupí americké rodiče a bude hlídat jejich potomky při řízení, se rozhodla uvést na trh automobilka Ford. Systém MyKey (můj klíč) umožní mimo jiné nastavit maximální rychlost, nejvyšší možnou hlasitost hudebního přehrávače či aktivovat opakovaný varovný signál upozorňující na nutnost zapnutí bezpečnostních pásů.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Ford plánuje do svých vozů instalovat "rodičovský zámek"; jako první má na řadu přijít Focus. Ilustrační foto.

Článek

Ford představí kontrolní systém na některých verzích svých aut určených pro americký trh již příští rok, prodávat by se měl v roce 2010. Jako první bude mít systém MyKey zabudovaný Ford Focus, postupně se ale objeví i u dalších modelů.

Díky systému budou moci rodiče stanovit jako maximální rychlost vozu 80 mil za hodinu (129 kilometrů za hodinu), respektive 65, 55 či 45 mil za hodinu (105, 89, 73 kilometrů za hodinu). Při jejím překročení se ve vozidle spustí alarm.

:. Ford Focus bude prvním vozem, ve kterém se systém MyKey objeví.foto: Novinky/Martin Žemlička

Podle automobilky má systém "pomoci rodičům přimět své mladistvé svěřence k opatrnějšímu řízení a nižší spotřebě benzinu, jakož i k častějšímu používání bezpečnostních pásů". Podle průzkumu firmy Ford budou v takovém případě rodiče o 50 procent více nakloněni auto dětem půjčit.

Systém MyKey samozřejmě nebude všespásný, jako u všech podobných pomůcek totiž platí, že "všechno je to o lidech". Sebelepší elektronika nepomůže, pokud se nevybouřený mladík rozhodne v autě předvádět před svými vrstevníky agresivní jízdou. Notabene, pokud je pod vlivem drog či alkoholu.

Reklama

Související témata:

Související články

V Polsku začala výroba Fordu Ka

V jihopolském městě Tychy se rozjela výroba vozů Ford Ka. Americký Ford Motor investoval do nové linky více než 200 miliónů eur (1,45 miliardy Kč). Díky této...

Výběr článků

Načítám