Hlavní obsah

Ford představuje novinky na veletrhu mobilů

Představit nové auto na autosalonu se dnes už nenosí. Značky hledají jiná místa, kde není tolik konkurence, takže se o jejich novinkách ví víc. Třeba Ford si vyhlédl Mobile World Congress v Barceloně, kde představil novou kugu a také hromadu informačních vychytávek ze svých vozů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ford představil nový model Kuga SUVVideo: Reuters

 
Článek

Novinek je to opravdu požehnaně, takže začneme asi Fordem Kuga. Nová tvář se více přibližuje moderním maskám ostatních řad firmy. Proto má velká maska chladiče po stranách tenká světla. Vypadá to sexy a hodně dravě. Pod kapotou se objeví nový turbodiesel o objemu 1,5 l s výkonem 88 kW. Ten má mít spotřebu ve verzi s pohonem jen jedné nápravy dle tabulek kolem 4,7 l na 100 km, jako čtyřkolka pak 5,2 l na 100 km.

Foto: Ford

Ford Kuga 2016

Foto: Ford

Ford Kuga 2016

Auto bude vybaveno novým systémem komunikace a zábavy SYNC 3. O něm si povíme něco o kousek dál. Ford pak vybavuje auto větším množstvím bezpečnostních prvků, jako je protikolizní systém, adaptivní světlomety nebo lepší parkovací asistent. Ford pak slibuje, že do tří let bude sériové auto umět zcela samo zaparkovat nebo pojede samo v koloně.

Foto: Ford

Ford Kuga 2016

Autonomní řízení

S posledními zmíněnými technologiemi souvisí autonomní řízení. Ford na něm pracuje už hodně intenzivně a třeba jízda na dálnici v koloně bude během několika let standardní nabídkou vozů Ford. Nebo to parkování. Přijedete do podzemního parkoviště, vystoupíte ještě v uličce u parkovacího místa, zmáčknete tlačítko na klíči a vůz si sám zaparkuje a zamkne.

Foto: Ford

Sdílená auta (CarSharng) nebo automatické parkování bude za tři roky prý standardem.

SYNC 3

Nové rozhraní SYNC 3 zvládá ledacos. Třeba zrcadlit software v mobilu do systému vozu. Nebo hlasově ovládat jak mobil, tak i všechny funkce infotainmentu nebo třeba i klimatizace. Nově se automaticky systém přepíná i na funkce spolupracující s mobily značky Apple.

Systém pak je připraven pracovat jako inteligentní partner pro mnohé situace pomocí nového systému FordPass.

Foto: Ford

Ford SYNC 3

Platit, pomoct, půjčit, parkovat

Představte si systém v mobilu nebo palubním počítači vozu, který dokáže třeba platit za parkování. Ano, to FordPass už umí. Pomocí speciální mobilní aplikace bude moct řidič pouze pomocí unikátního QR kódu zaplatit za parkování. Pak mu přijde faktura, kterou zaplatí na konci měsíce. A navíc – když už řidič hledá parkování, systém mu ukáže, kde je zrovna volno, kolik to stojí a i hodnocení uživatelů.

Foto: Ford

FordPass - v budocnu budete moct vyhledat své auto na parkovišti, zaplatit mobilem za parkování, zjistit, jestli máte dost benzínu a když zjistíte, že se vám nákup nevejde do vozu, prostě jednoduše najít nejbližší půjčovnu.

Nebo systém může pomoct s půjčením vozu. Vždyť ne každý má doma velkou dodávku. A tak stačí zapnout mobil, vyhledat nejbližší vhodný vůz u dealera nebo v systému sdílených vozů Ford CarSharing a jít si ho vyzvednout. V případě poruchy auta pak je možné okamžitě najít nejbližší a nejvhodnější servis, zavolat si odtahovku, okamžitě popsat závadu…

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám