Hlavní obsah

Ford požádal texaské prodejce, aby lidem bez elektřiny půjčovali pick-upy jako generátory

Během nezvykle mrazivých teplot, které minulý týden zasáhly americký Texas, přišla většina domácností o elektřinu. Malou náhradou byly třeba i hybridní pick-upy od Fordu. Tamní dealeři je půjčovali lidem zdarma jako generátory.

Foto: Ford

Stanice pro dobíjení spotřebičů na korbě Fordu F-150 má až 7,2 kW výkonu.

Článek

Zimní bouře v Texasu si vyžádaly desítky životů, miliony lidí zůstaly bez proudu. V reakci na to se Ford rozhodl povzbudit své prodejce, aby zapůjčili 415 uskladněných pick-upů F-150, které v hybridní variantě poslouží jako generátor proudu.

Jih USA se snaží zotavit z mrazů, trvají problémy s pitnou vodou

Amerika

Automobilka konkrétně zvýšila pobídku, kterou dealerům za zápůjčku pro testovací účely zákazníků běžně platí, na 600 dolarů (12 tisíc korun). Navíc je ubezpečila, že vozidla nadále budou zahrnuta do akčního březnového výprodeje skladových zásob. Informaci uvádí server Automotive News.

Systém na korbě nového Fordu se jmenuje vzletně Pro Power Onboard. Má na korbě zásuvku. Všechny pick-upy F150 modelového roku 2021 kromě základního šestiválce lze objednat s generátorem o výkonu 2 kW, ale hybridy se standardně dodávají s generátorem 2,4 kW, který lze volitelně navýšit na 7,2 kW.

Ford tvrdí, že to s plnou nádrží stačí na provoz 28 chladniček, které budou fungovat 32 hodin při maximálním zatížení. Systém o výkonu 2,4 kW může pohánět rovněž slušný počet spotřebičů, na plnou nádrž vydrží až 85 hodin. Řada obyvatel se tak na sociálních sítích chlubí, že pick-upem vytápí svůj domov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám