Hlavní obsah

Ford F-150 sám zváží náklad. Pomůže i s rozložením nákladu na přívěsu

Američtí zájemci o nový Ford F-150 už nebudou muset odhadovat, zda nepřekročili povolenou užitečnou hmotnost – vůz to bude umět sám zvážit. Také řidiči řekne, jestli má správně rozloženou hmotnost na přívěsu.

Foto: Ford

Ford F-150 (2021)

Článek

Když nakládáte užitkové auto a nemáte po ruce váhu, je třeba odhadnout, kolik můžete odvézt najednou, aniž byste vůz přetížili a riskovali obtížnou jízdu, pokutu či nehodu. Americký Ford však má řešení – pick-up F-150 bude mít od letošního léta v příplatkové výbavě palubní váhu.

Jmenuje se jednoduše Onboard Scales, tedy „Palubní váha”, a není přesná na gramy – tisková zpráva hovoří o zjištění přibližné váhy nákladu. Výsledek auto zobrazí třemi způsoby – na displeji v kabině, v aplikaci ve smartphonu anebo LEDkami v zadních lampách.

Foto: Ford

Čtyři rozsvícené LEDky v zadních světlech Fordu F-150 budou znamenat, že vůz je naložen na hranici kapacity.

Zobrazení je ve všech případech provedeno pomocí čtyř stupňů, které ukazují, kolik z užitečné hmotnosti je nákladem vyčerpáno, a pokud byste ho přetížili, zadní světla začnou blikat. Funkce také nabízí možnost táry, tedy „vynulování” aktuální hodnoty, je-li třeba zvážit něco dalšího.

V USA ještě mohou myslet na zákazníky, Ford F-150 si tak ponechá tradiční osmiválec

AutoMoto

Kromě této funkce nabídne F-150 i podobnou pro tažné zařízení. Pod názvem Smart Hitch, tedy „Chytré tažné zařízení”, se skrývá sledování zatížení oje přívěsu s doporučením, jaké by mělo být. To usnadní nakládání přívěsu tak, aby byl co nejstabilnější.

Foto: Ford

Pokud je zatížení v zeleném poli, je vše v pořádku.

A konečně, k mání také bude adaptivní odpružení, které zpevní tlumiče před výmolem, aby do něj kolo nespadlo tak hluboko, a také upraví své vlastnosti při tažení těžkého přívěsu nebo vezení těžkého nákladu. Do Evropy se ovšem F-150 bohužel oficiálně nedováží.

Reklama

Související články

Američan přestavěl malý Ford na sekačku

Hatchback Ford Festiva se v rukou bláznivého baviče internetu stal sekačkou na trávu. Ne že by taková přestavba byla doporučeníhodná, v praxi však zřejmě...

Výběr článků

Načítám