Hlavní obsah

Fisker Karma: první video hybridního sedanu

Novinky, Martin Žemlička

Americká automobilka Fisker ukázala první video svého hybridního sportovního vozu Karma. Automobil má výkon 408 koní a měl se začít prodávat už minulý rok. Kvůli nespecifikovaným technickým problémům ale automobilka výrobu odložila.

Článek

O pohon se stará klasický spalovací motor a dva elektromotory. Benzínový dvoulitrový přeplňovaný motor má výkon 260 koní (191 kW). Jeho hlavním cílem je dobíjet Li-on baterie, které vydrží na zhruba 80 kilometrů jízdy, pak se do hry zapojí i benzínový motor. Na střeše vozu jsou solární panely, které pomáhají baterii dobíjet.

Elektromotory jsou dva a jejich celkový výkon je 408 koní (300 kW) a 1300 Nm točivého momentu. I přesto, že je vůz dost těžký (2,1 tuny), z klidu na 96 km/h (0-60 mph) zrychlí Karma za 5,8 vteřiny, nejrychleji pak jede 201 km/h.

Kalifornská automobilka bude nový model vyrábět ve městě Uusikaupunki ve Finsku, v továrně, která mimo jiné kompletuje vozy Porsche Boxster a Cayman. Výroba měla být spuštěna už vloni, kvůli nespecifikovaným techickým problémům se vůz však začne prodávat až příští rok. Prodejní cena zatím nebyla určena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám