Hlavní obsah

Fiat bude s Chryslerem vyrábět společně Alfy Romeo a Jeepy

Italská automobilka Fiat založí ve svém turínském závodě Mirafiori společný podnik s americkým partnerem Chrysler. V něm se budou vyrábět vozy značek Alfa Romeo a Jeep pro domácí a exportní trh.

Foto: Rebecca Cook, Reuters

Šéf italské automobilky Fiat a jejího amerického partnera Chrysler Sergio Marchionne

Článek

Společná produkce v Mirafiori je součástí záměru Fiatu posílit a zefektivnit výrobu ve ztrátových italských továrnách. "Mirafiori má všechny předpoklady pro to, aby se stala mezinárodní továrnou, která bude vyrábět vozy pro Evropu, Severní Ameriku a všechny ostatní světové trhy," řekl generální ředitel Fiatu Sergio Marchionne po setkání s odbory.

Plán si vyžádá investice přes jednu miliardu eur (přes 25 miliard Kč). Fiat očekává, že se zde ročně vyrobí až 280 000 automobilů. Mirafiori je jedním z největších průmyslových závodů v Itálii a zaměstnává přes 5500 lidí. Loni se v něm vyrobilo 178 tisíc vozů.

Fiat má u všech svých italských továren ztráty. Marchionne slíbil, že do posílení produkce a zlepšení efektivnosti bude firma investovat 20 miliard eur, výměnou za zvýšení pružnosti pracovní síly.

Fiat získal loni na Chrysleru pětinový podíl spolu s kontrolou nad vedením podniku. Firma předpokládá, že do konce příštího roku zvýší svůj podíl na 35 procent. Příští měsíc se má Fiat vrátit na americký trh a začít zde prodávat malý vůz Fiat 500 za 15 500 dolarů (zhruba 280 tisíc korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám