Hlavní obsah

Felipe Massa v Praze túroval nové Ferrari 458 Italia

Praha

Felipe Massa usedl do zbrusu nového modelu Ferrari 458 Italia, nastartoval a pořádně sešlápl plyn. Salónem v Dejvicích se ozval zvuk 579 koní. Brazilec poprvé v kariéře navštívil Prahu a otevřel nový showroom firmy, v jejíž barvách závodí v seriálu mistrovství světa vozů formule 1.

Článek

"Je to skvělé auto, už jsem ho také řídil, jezdí to parádně. Je to fantastický vůz," rozplýval se ve středu nad rudým nablýskaným strojem čerstvě devětadvacetiletý Massa, vicemistr světa z roku 2008 a aktuálně šestý muž průběžného pořadí mistrovství světa.

V Praze se objevil poprvé, program měl připravený na minuty. "Bohužel tady nemohu zůstat déle, ale snad se vrátím. Město vypadá hezky a příjemně," prohlásil, třebaže do Dejvic přijel přímo z letiště a po pár hodinách zamíří do Barcelony, dějiště dalšího víkendového závodu seriálu mistrovství světa.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Odhalování nového modelu Ferrari 458 Italia

Zdržení v Číně 

S cestováním měl ale Massa, a nejen on, v minulých týdnech problémy. Po přerušení letecké dopravy nad Evropou kvůli sopečnému prachu zůstal o něco déle v Číně, dějišti minulého závodu šampionátu. Větší problémy ale měli mechanici, kteří neměli jak dostat materiál do Evropy.

"To byl velký problém, bylo to hodně složité a na několik dní nás to poznamenalo. Já měl ještě štěstí, dostal jsem se do Nice," uvedl Massa, který bydlí v nedalekém Monaku. "Pocítila to ale doprava aut," prohlásil. To se ale na výkonu týmu moc neprojevilo, na nedávných testech ve Valencii byly rudé monoposty nejrychlejší.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Felipe Massa v Praze

Podobných akcí jako je tato má několik do roka. "Je to fajn vidět nové lidi a různé země. Nemůžu pořád jen řídit auto, potřebujeme takové PR akce," řekl muž, který barvy Ferrari hájí už od roku 2006. Loni ale měl pauzu po zranění hlavy pružinou, uvolněnou z vozu krajana Rubense Barrichella. Letos se zatím hledá, ale už dvakrát ze čtyř závodů byl na stupních vítězů.

Změny ve formuli bere s nadhledem 

Změny ve formuli, například zákaz tankování v průběhu závodu, bere s nadhledem. "Každý rok nastanou změny, kdysi jsme měli jinou aerodynamiku, jezdili jiné časy. V minulosti jsme mohli tankovat, teď nemůžeme, prostě to tak je," uvedl. "Je to rozdíl, kvalifikaci totiž jedeš s nejrychlejším možným autem, v závodu pak ale s těžkým vozem, který se jinak chová, opotřebovávají se pneumatiky. Alespoň se ale musíme učit," mávl rukou.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Felipe Massa v Praze představil nový model Ferrari 458 Italia

Věří, že se do bývalé formy dostane sedminásobný mistr světa Michael Schumacher, který se letos do šampionátu vrátil po třech letech pauzy. I Němec zatím nejezdí úplně podle svých představ. "Je to pro něj velká výzva. Tři roky byl pryč, potřebuje trochu času se dostat zpátky," řekl Massa.

Upozornil i na věk, Schumacherovi totiž bylo v lednu 41 let. "Je starší, což mu v návratu nepomůže. Takže dostat se na úplnou špici po třech letech pauzy nebude vůbec snadné," podotkl Massa. "Ale je to skvělý pilot a můj názor je, že se bude zlepšovat," dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám