Hlavní obsah

Elektrický sporťák na bázi Caterhamu přijíždí ze státu, který byste neuhodli

Novinky, fra

Britská značka Caterham představuje ve světě aut to nejpurističtější, co si dokážete představit, a s elektromobily si zatím moc netyká. Firma Kinetik Automotive z Bulharska - neděláme si legraci - však modelem 07 ukazuje, že to není neslučitelné.

Foto: Kinetik Automotive

Místo předního okna má auto dva malé větrné štítky

Článek

Mnohokrát jsme viděli koncepty či podobné snahy představit nějaké auto, které ale skončily hned v zárodku a na silnici nevyjely. Bulharská firma Kinetik Automotive však představuje svůj první vůz, nazvaný jednoduše 07, který má rovnou homologaci pro provoz na pozemních komunikacích.

Foto: Kinetik Automotive

Základ je sice ve voze Caterham, ale i na podvozku byly provedeny výrazné změny.

Kinetik 07 nemá ani čelní sklo, jen malé větrné štítky. Jeho základem je podvozek od značky Caterham, což by běžně byla záruka špičkových jízdních vlastností.

Jenže tenhle základ doznal mnoho změn; výrobci říkají, že 90 % všech dílů na autě je nakonec úplně nových. Zajímavé je třeba to, že většina exteriérových dílů není vyrobena z uhlíkového kompozitu, jak by si mnozí mohli myslet, ale jde o výrobky 3D tiskárny.

Škoda Rapid se poprvé ukazuje v nové generaci

AutoMoto
Foto: Kinetik Automotive

Za sedadly jsou velké bezpečnostní oblouky.

I když nejsou známy podrobné informace o pohonu, víme aspoň, že výkon je 480 kW (644 koní) a točivý moment 800 N.m. Zrychlení je tedy drtivé - na stovku to má novinka zvládnout za 2,7 sekundy. Jenže není známo, kolik váží; idea Caterhamů je právě v co nejnižší hmotnosti.

Pět podzimních nástrah, které zkouší řidiče aut

AutoMoto
Foto: Kinetik Automotive

Kinetik 07

Kolik peněz vůz stojí, zatím zveřejněno nebylo. Firma ale oznámila, že vyrobí velmi omezenou sérii aut - bude jich jen sedm. Takže můžeme očekávat velký zájem zejména ze strany bohatých sběratelů.

Foto: Caterham

Caterham Seven 310 (2016)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám