Hlavní obsah

Elektrický muscle car od Dodge má vydávat zvuk, který si neumíme představit

Automobilka Dodge pracuje na speciálním zvuku pro svůj nový muscle car, který bude šokující a nepředstavitelný. Už v minulosti uvedla, že elektromobilita pro tuto třídu aut znamená novou éru.

Foto: Dodge

Dodge Challenger SRT Hellcat (2014, ilustrační foto).

Článek

Že automobilka Dodge vyvíjí první elektrický muscle car, je už známo delší dobu. Firma o vstupu elektrického pohonu do této dosud ryze benzínové třídy aut hovoří dokonce jako o nové éře „svalnatých aut“. Nyní se Carlos Tavares, šéf koncernu Stellantis, pod nějž značka Dodge patří, nechal slyšet, že zvuk chystaného elektrického muscle caru bude „šokující“.

„Vytváříme zvuk, jaký si nedokážete představit,“ cituje ho web Automotive News. „Je to něco šokujícího. Poté, co (vývojáři) zvuk vytvoří, budou přemýšlet nad tím, jak ho učinit hlasitějším a dodat mu více energie v závislosti na tom, jak auto člověk používá,“ dodává Tavares.

Řidičsky zajímavé elektromobily za rozumné peníze? Jen otázka času

Podcasty a pořady

Elektromobily si spojujeme v drtivé většině případů s tichou jízdou. Je dokonce až tak tichá, že EU vyžaduje, aby tato auta v nízkých rychlostech vydávala umělý zvuk, který bude varovat chodce, že jede auto.

Poctivý zvuk motoru je ovšem jednou z věcí, která fanouškům spalovacích motorů v elektrických autech chybí. Zároveň ale vydávání jeho imitace z reproduktorů elektromobilu by bylo vrcholem falše. Nechme se tedy překvapit, s čím Dodge přijde.

Elektromobily a muscle cars v každém případě sdílejí jednu charakteristiku – jsou schopné jezdit velmi rychle rovně. Snad i na tom staví Dodge svá slova o nové éře muscle cars, která má dle aktuálních informací začít v roce 2024 vstupem na trh. Už na letošek však je naplánováno odhalení konceptu.

Nejdrsnější americký supersport se začal prodávat před 30 lety

AutoMoto

Odhalení elektrického muscle caru však nemá znamenat konec aktuálních modelů Charger a Challenger, jak Tim Kuniskis, šéf automobilky Dodge, naznačil v minulosti. Víme ale, že špičkový kompresorový osmiválec Hellcat ve výrobě nejspíš skončí ještě před rokem 2024.

Muscle cars byla historicky auta střední velikosti s nepříliš bohatou výbavou, ale o to silnějším motorem; jejich účelem bylo poskytnout vysoký výkon za nízkou cenu. Dnes to je trochu jinak, auta napříč spektrem jsou vybavená čím dál lépe, nicméně Dodge je pro třídu muscle cars synonymní v každém případě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám