Hlavní obsah

Dopravní policie bude stíhat řidiče kromě passatů i v superbech

Novinky, ČTK, Martin Žemlička
Mladá Boleslav
Aktualizováno

Sedm nových policejních superbů převzali v úterý krátce po poledni zástupci dopravní policie. Jedná se o nejsilnější verze s pohonem všech čtyř kol, samočinnou převodovkou a benzínovým šestiválcem pod kapotou.

Dopravní policie bude řešit pořádek na dálnicích v nových superbechVideo: Novinky

 
Článek

Rychlé superby budou sloužit hlavně pro stíhání agresivních řidičů na dálnicích, řekl na tiskové konferenci v Mladé Boleslavi náměstek policejního prezidenta pro vnější službu Tomáš Tuhý. Nejzásadnějším kritériem v tendru byla cena, kterou policie zatím nesdělila. Chce však postupně obměňovat celý dálniční vozový park.

Škody Superb posílí stávající vozový park, který čítá 34 vozů značky Volkswagen Passat. V únoru přibudou na českých dálnicích tři další policejní Škody Superb.

Foto: Škoda Auto

Oficiální předání superbů dopravní policii: zleva Jaroslav Hercog, vedoucí prodejní organizace Škoda Auto ČR, Tomáš Lerch, ředitel služby dopravní policie, Tomáš Tuhý, náměstek policejního prezidenta pro vnější vztahy a člen představenstva Bohdan Wojnar.

"Pokud budou vozidla dojíždět, tak bychom rádi tento vozový park obměňovali. Další vozidla, která budeme kupovat, budou z jedné zakázky. To znamená, že tyto superby budou posíleny o další tři vozidla někdy v průběhu února," řekl Tuhý. Zároveň chce policie obměnit také asi 15 vozů vozidel ochranné služby ústavních činitelů nebo dalších chráněných osob.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Předání policejních superbů v Mladé Boleslavi.

Passaty nabídnou o 40 koní více

Superb výhradně v karosářském provedení liftback s vidlicovým 3,6litrovým šestiválcem a výkonem 260 koní úderně zrychluje (0-100 km/h za 6,5 s), má velmi dobré pružné zrychlení (350 Nm je dostupných mezi 2500 až 5000 otáčkami) a dech mu dojde až při 250 km/h. Stíhací superby nemají proti standardní verzi žádné úpravy na podvozku či motoru.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Interiér superbů pro dálniční hlídkování a stíhání

Policejní Passaty R36, které u Policie ČR stále slouží a mnohdy mají najeto přes 400 tisíc kilometrů, nabízejí o 40 koní vyšší výkon, tj. rovných 300 koní.

Obě auta jsou velmi špatně rozpoznatelná, což je jejich velká výhoda pro PČR. U superbu se musíte zaměřit na čtveřici koncovek výfuku, kterou má výhradně verze se šestiválcem, kterých - na rozdíl od běžných superbů - přeci jenom tolik nejezdí. Při měření zezadu prakticky nemáte šanci policejní superb odhalit - majáky jsou skryté stejně jako tzv. bradavice na měření.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Odnímatelný maják s magnetem na střechu

Rychlost superby měří za jízdy i při stání

Policejní auta jsou vybavena mimo jiné policejní kamerou se záznamem rychlosti vozidla a radarem, radiostanicí integrovaného záchranného systému nebo hledacím přenosným světlometem. Rychlost dokážou změřit jak z místa, tak za jízdy.

Technika pro zjišťování a záznam dopravních přestupků je tvořená policejní kamerou se záznamem rychlosti vozidla PolCam PC 2006 a radarem Ramer AD-9C.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Zadní skrytá výstražná LED světla (majáky) u nových policejních superbů.

Škoda Auto podle svého mluvčího Jozefa Baláže poskytla policii na tyto vozy slevu, protože policie je významným klientem. Od roku 1993 českým policistům dodala přes 17 000 vozů nejrůznějších modelů a specifikací.

Test nejsilnější verze superbu (včetně videa) najdete v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Přední skrytá výstražná LED světla (majáky) u nových policejních superbů.

Reklama

Výběr článků

Načítám