Hlavní obsah

Dopravní nehoda? Rady, bez kterých se neobejdete

Novinky, maž

Stačí pár vteřin nepozornosti a vaše cesta skončí ještě před naplánovaným cílem. Loni se v Česku stalo 93 067 dopravních nehod. Jak se zachovat, co udělat jako první a na co nezapomenout z hlediska zákonů? Napoví následující článek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Dopravní nehoda

Článek

Většina lidí si to nepřipouští, ale stát se to jednoduše může. Dopravní nehoda a teď nemyslíme nějaké banální ťuknutí na parkovišti. Co dělat a na co nezapomenout? Většina lidí si myslí, že ví, jak se má zachovat, ve stresové situaci ale mnohý jedná špatně. Přinášíme základní rady, co dělat.

1) Zastavte automobil a zapněte výstražná světla. Nezapomínejte, že dopravní provoz dále pokračuje.

2) Zjistěte rozsah případných zranění, pokud je to nutné, kontaktujte záchrannou službu (tel. 155). Nahlaste, kolik je zraněných a jak vážně, kde přesně se nehoda stala, a uveďte na sebe telefonní číslo pro možnost zpětného zavolání.

3) Vezměte si výstražnou vestu, obléknout by si ji měli všichni, kdo se budou pohybovat kolem nabouraných automobilů. Ostatní účastníci počkají na bezpečném místě - za svodidly, v poli a tak podobně.

4) Za automobily umístěte výstražný trojúhelník. Na silnici 50 metrů od vozidla, na dálnici 100 metrů od vozidla.

Kdy volat policii? Od roku 2009 v České republice platí, že pokud hmotná škoda nepřesáhne 100 tisíc korun, není třeba volat policii a stačí pouze sepsat záznam o nehodě. Policie se volá k dopravní nehodě vždy, pokud dojde ke zranění nebo usmrcení, hmotná škoda je vyšší než 100 tisíc korun nebo pokud došlo ke škodě na majetku třetí osoby.

Policii musíte zavolat i v případě, že se u drobné nehody (do 100 000 korun) s ostatními účastníky nedohodnete, kdo je viníkem, nebo pokud máte podezření, že řidič druhého automobilu nemá řádně zaplacené povinné ručení. Policii je nutné kontaktovat i v případě, že bouralo tři a více vozidel.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Passat přišel po nehodě o přední část.

Místo nehody si vyfoťte, a pokud není nutné volat policii, vyplňte Záznam o dopravní nehodě. Ten byste měli vozit v automobilu, stáhnout lze z webu Ministerstva dopravy (odkaz zde). Rovněž si poznamenejte jména, adresy a telefonní čísla všech účastníků nehody včetně svědků. Účastníci dopravní nehody mají vzájemnou povinnost prokázat svou totožnost - občanský nebo řidičský průkaz.

Tři nejčastější příčiny nehod zaviněných řidičem motorového vozidla: leden - červen 2016
PříčinaPočet nehod
1. Řidič se plně nevěnoval řízení vozidla7726
2. Nesprávné otáčení nebo couvání3981
3. Nedodržení bezpečné vzdálenosti za vozidlem3892
Zdroj: BESIP

Vždy odmítněte tzv. lovce nehod, kteří často na místo nehody dorazí dříve než policie. Tito samozvaní ochránci, dříve v autech s polepy podobnými policejním autům, zneužívají vystresované účastníky a nutí je podepisovat nevýhodné smlouvy (odtah, oprava, půjčení náhradního vozidla).

Řešení je prosté: tyto „silniční supy” vždy důrazně odmítněte a dále se s nimi nebavte. O jejich tricích si můžete přečíst podrobný článek. [celá zpráva]

Na samotný závěr nepříjemných minut či hodin je potřeba buď s částečně funkčním autem dojet po ose do servisu, nebo si zavolat odtahovou službu. Tuto službu máte „předplacenou” v rámci povinného ručení. Zavolejte tedy na asistenční službu vaší pojišťovny, kde si domluvíte podrobnosti.

Pokud telefonní číslo nevíte, vytočte 1224, což je služba Kanceláře pojistitelů, kde vás přepojí. O dopravní nehodě je kvůli vyřízení pojistné události nutné informovat ještě příslušnou pojišťovnu - osobní návštěvou, telefonátem nebo vyplněním on-line formuláře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám