Hlavní obsah

Do budoucího muzea Tatry zamířila první auta

Nově vznikající muzeum věhlasné automobilky Tatra už přijímá první vozy, které do expozice v budově bývalé slévárny firma zapůjčí. K vidění bude i vítězná tatrovka z dakarské rallye. Otevření se chystá na přelom léta a podzimu.

Do budoucího muzea Tatry vozí první exponátyVideo: Pavel Karban , Právo

 
Článek

Navážení prvních automobilových exponátů zažilo v úterý dopoledne nově budované muzeum automobilky Tatry Trucks v Kopřivnici. To vzniká rekonstrukcí bývalé slévárny. Náklady na vznik nového muzea jsou vyčísleny na 172,7 milionu korun, většinu uhradí evropská dotace.

„Vystavované exponáty jsou ve vlastnictví společnosti Tatra Trucks a budou do expozice zapůjčeny. Objekt je v majetku Moravskoslezského kraje. Dnešním dnem začíná návoz těchto exponátů, ukončit bychom ho měli během tří až čtyř týdnů,“ nastínil předseda představenstva a generální ředitel Tatra Trucks Pavel Lazar. Dodal, že celkem bude v novém muzeu 78 nákladních a užitkových automobilů s logem Tatra. „Celkem vystavovaných exponátů, kromě vozidel, motorů, převodů a dalších dílů, by mělo být 128,“ nastínil.

Foto: Pavel Karban, Právo

Tatra 128 pro nově vznikající muzeum značky

Prvním vozem, který zajel do muzejní haly, byl model Tatra 128 valník z roku 1951. „V muzeu bude uložena sbírka užitkových a nákladních vozidel Tatra, nejstarší bude replika prvního nákladního vozidla Tatra z roku 1898, ale budou tady i zástupci ještě v tuto dobu vyráběných výrobních řad, Phoenix, Force a Tactic, pásová nebo kolová obrněná vozidla i vozidla, která jsou spjata s historií Tatry jako expediční vozidlo, vítězná tatra z Dakaru nebo autobus model Tatra 500 HB ˗ horský bus,“ prozradil generální ředitel automobilky.

V samostatném objektu pak bude vystavena jediná železniční kulturní památka ČR, Slovenská strela. Legendární vůz vyrobený v roce 1936 je po renovaci a nyní absolvuje kilometry na kolejích, aby získal technickou způsobilost nutnou pro provozování na železniční trati.

Foto: Pavel Karban, Právo

Nově vznikající muzeum značky Tatra

Podle ředitele Muzea Novojičínska Zdeňka Orlity dorazí některé tatrovky tzv. po vlastní ose, jiné budou muset být navezeny buď na tyči nebo na korbě jiného auta. „Počítáme, že denně navezeme průměrně čtyři automobily,“ uvedl a poukázal, že součástí stálé výstavy bude i expozice historických motocyklů, které dostal kraj darem před časem od sběratele a akademického sochaře Miroslava Rybičky z Jistebníku.

Náměstek moravskoslezského hejtmana Lukáš Curylo (KDU-ČSL) poznamenal, že po zaplnění výstavní plochy auty dojde na instalace videomapingu, interaktivních prvků, virtuálních prvků a aplikace pro mobilní telefony. Muzeum by mělo být veřejnosti otevřeno na konci léta nebo počátkem podzimu.

Reklama

Výběr článků

Načítám