Hlavní obsah

Devel Sixteen bude stát nejméně 34,7 miliónu. Základ má dva tisíce koní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Označení „hypersport” je možná pro Devel Sixteen málo – pokud skutečně přijde na trh, bude to s náskokem nejvýkonnější auto na značkách. Vrcholová verze má výkon jako pět původních vozů Bugatti Veyron. Tipnete si maximálku?

BEZ KOMENTÁŘE: Devel Sixteen V16Video: Devel Motors

 
Článek

O hypersportu jménem Devel Sixteen jste jistě už slyšeli, média celého světa o něm píšou už několik let. Představil se před několika lety s tím, že „Sixteen” v názvu odkazuje na motor V16 a že bude mít výkon pět tisíc koní. To je pět původních Bugatti Veyron v jednom; taková čísla měla naposledy auta, která jsem v osmi letech kreslil, když mě nebavilo vyučování.

Nikdy by mě nenapadlo, že o dvacet let později bude něco takového realitou, byť nikoliv pro běžné silnice. Pro ty bude firma Devel Motors nabízet verze sixteenu s osmiválcovými motory. Představila je na dubajském autosalonu a rovnou oznámila i ceny, na kterých auta začnou. Informoval o tom automobilový kanál Arab GT.

Skutečný „sixteen”, tedy varianta s šestnáctiválcovým motorem, je vrcholem. Čtyři turbodmychadla mají z objemu 12,3 litru dolovat 5073 koní a 5094 Nm. Tohle všechno můžete mít za nejméně 2,2 miliónu dolarů, tedy 47,77 miliónu korun, ale nebudete smět na silnice – tahle verze nedostane silniční homologaci.

Foto: Defining Extreme Vehicles Car Industry L.L.C.

Devel Sixteen

Základní verzí však bude silniční sixteen s osmiválcovým motorem, přeplňovaným dvěma turbodmychadly. Nabídne 2026 koní a jediný další známý údaj je, že to bude nově vyvinutý motor, nikoliv upravený kus od jiné značky. Jeho cena bude 1,6 miliónu dolarů, tedy asi 34,74 miliónu korun.

O stupínek výš stojí silnější verze stejného osmiválce, která bude mít 3040 koní. I na tu budete čekat dva roky, jen bude dražší – začíná na 1,87 miliónu dolarů, tedy cca 40,6 miliónu korun. U všech variant se na doručení bude čekat dva roky.

Stále zůstává mnoho otázek. Je šestnáctiválec tvořen dvěma spojenými V8 z nižších verzí? Mají tedy ony nižší verze objem 6,1–6,2 litru? Jak bude vypadat převodovka, která má přenést takhle obrovskou sílu? Jak široké budou zadní pneumatiky? To vše si zatím Devel nechává pro sebe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám