Hlavní obsah

Další startup chce stavět autonomní vozy, tentokrát pro kampusy či přístavy

Bostonský startup Optimus Ride představil své elektrické - a hlavně autonomní - mikrobusy, a to v uzavřeném industriálním parku v New Yorku. Má jich tam jezdit šest jako autobusová linka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Autonomní mikrobusy jezdí v brooklynském přístavuVideo: Reuters

 
Článek

Šest samořídících mikrobusů má vozit pasažéry po předem dané lince v přístavu v Brooklynu, který je součástí města New York. Celkem tu pracuje 10 tisíc lidí - a právě ti podle agentury Reuters mají linku využívat.

„Vůz mě může vyzvednout a dovézt k zastávce vlaku a pak jet pro další lidi,” opakuje známé výhody autonomních vozidel Ryan Chin, ředitel a spoluzakladatel firmy Optimus Ride. V tomto přístavu vede linka od jedné brány přes areál k další, nově zřízené.

Firma se zaměřuje na autonomní jízdu v určitých, předem definovaných oblastech. Nejprve s vozem jezdí po trase člověk, aby zmapoval prostor pomocí svých čidel. Pak nastává testovací fáze, kdy zhruba dva týdny jezdí auto po trase samo a testuje a zdokonaluje mapy.

Učí se podobně jako člověk za volantem

„Ve veškerých svých technologiích využíváme umělou inteligenci. (...) Čím víc dat získáme, čím víc aut máme v prostoru a v čím hustší síti, tím lepší máme informace,” vysvětluje Chin princip fungování své firmy a dodává, že to je, jako by člověk neustále jezdil tu stejnou trasu znova a znova - taky ji po nějaké době bude znát naprosto dokonale.

Optimus Ride myslí svou prací nejen na přístavy, ale na všechny podobné „uzavřené” prostory - např. kampusy univerzit či domů s pečovatelskou službou, areály továren nebo cokoliv podobného.

Anketa

Jaké využití samořídících aut se vám zdá nejvhodnější?
Právě takovéto, v továrnách a kampusech
0 %
Na dálnicích a hlavních tazích
0 %
Všude, chci auto bez volantu a pedálů
0 %
Nikde, chci řídit sám/a
0 %
Celkem hlasovalo 0 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám